ОСТАННІ НОВИНИ

Українські військові не просили притулку в Росії - ОБСЄ

|

Жоден з 437 українських військових, які змушені були тимчасово перейти на російську територію, не просив притулку в РФ.

Про це йдеться у звіті Місії спостерігачів ОБСЄ, оприлюдненому на офіційному сайті організації, передає Укрінформ.

“Місія спостерігачів ОБСЄ довідалася, чи були запити про надання притулку; жодних запитів про це не було зафіксовано”, – наголошується у документі.

Повідомляється, що українські офіцери зв`язалися з Місією спостерігачів ОБСЄ з проханням про сприяння в тому, щоб контрольно-перепускний пункт “Гукове” у РФ був відкритий для перетину кордону кількома сотнями українських військовослужбовців.

У звіті вказана хронологія резонансних подій.

1-2 серпня з Місією спостерігачів ОБСЄ зв`язалися по телефону офіцери 72-ї механізованої піхотної бригади, які стверджували, що близько 600 українських військовослужбовців ,0виявилися в оточенні сепаратистів без боєприпасів, палива і продовольства. За словами офіцерів, переговори з сепаратистами про те, щоб відкрити коридор для відступу, були безуспішними. Офіцери попросили спостерігачів ОБСЄ сприяти переходу на територію РФ через КПП і звернулися до свого  керівництва у Міністерстві оборони України, щоб ті погодилися на цей варіант. Спостерігачі ОБСЄ передали прохання українських військовослужбовців про безпечний перетин кордону через КПП в органи влади РФ і дістали згоду.

2 серпня о 22:00 дванадцять військовослужбовців 72-ї бригади перетнули кордон через пропускний пункт “Гукове”. Потім їх помістили у транзитне приміщення.

3 серпня командир дванадцятьох військовослужбовців зв`язався з в.о. головного спостерігача ОБСЄ; у них була можливість поспілкуватися протягом години на КПП “Гукове”. У командира було єдине прохання: якнайшвидше повернутися зі своїми підлеглими до України через безпечний прикордонний пункт пропуску. РФ організувала транспортування дванадцятьох військовослужбовців, які перетнули кордон назад до України в ніч з 3 на 4 серпня. Спостерігачі ОБСЄ отримали підтвердження про перетин групою кордону до України від командира по телефону.

3 серпня пізно ввечері командир 72-ї бригади повернувся, щоб знову зустрітися зі спостерігачами ОБСЄ на пропускному пункті “Гукове”. Зустріч відбулася у присутності прикордонного командира КПП. Спостерігачі ОБСЄ обговорили умови переходу більшої групи військовослужбовців на територію РФ з України і погоджували їх з командиром пропускного пункту.

4 серпня, з 00:45 до 10:20, в цілому 437 військовослужбовців (у тому числі 147 прикордонників) перейшли на територію РФ добре організованими ешелонами з 100 чоловік; вони були розміщені у транзитному приміщенні. Пораненим військовослужбовцем надали першу допомогу і відправили машиною швидкої допомоги у лікарню.

4 серпня о 06:00, тоді як українські військовослужбовці все ще перетинали кордон на територію РФ, спостерігачі ОБСЄ чули вибухи і стрілянину зі зброї різних калібрів і бачили густий чорний дим, що йде з місця, де раніше розташовувалася позиція 72-ї бригади на території України. З 6:00 і протягом всього дня 4 серпня (до 15:00, коли команда спостерігачів ОБСЄ покинула КПП після безперервного перебування на місці впродовж 35 годин) час від часу було чути і видно інтенсивну стрілянину і вибухи снарядів, у тому числі снарядів, які падали на територію РФ.

4 серпня о 15:00 спостерігачі ОБСЄ зустрілися з командувачем КПП “Гукове” і регіональним прикордонним командиром. Спостерігачі довідалися про транспортування військовослужбовців з РФ до України і дізналися, що 192 вже були в дорозі до України, а останні виїдуть наступним автобусом.

Місія спостерігачів ОБСЄ також довідалася, чи були запити про надання притулку; ніяких запитів про це не було зафіксовано. Зв`язок по стільниковому телефону з командиром 72-ї бригади і прикордонним командиром для підтвердження цієї інформації був неможливим.

Нагадаємо, про те, що військові, які перейшли кордон, попросили притулку в РФ, повідомляли російські ЗМІ.

У командуванні АТО заявили, що військові були змушені перейти кордон через сильний обстріл. У них закінчилися боєприпаси, щоб відстрілюватися від терористів.

 Фото: euromaidanonline.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *