ОСТАННІ НОВИНИ

Якщо Україна хоче у ЄС, то вона повинна підігнати соцстандарти до європейських – експерт

|

Якщо українці обирають шлях до євроінтеграції, то вони повинні розуміти, що європейські країни мають дорогу економіку, де є висока заробітна плата, і найвищі податки. А відтак, Україна зобов’язана йти до таких стандартів. На цьому сьогодні під час інформаційно-просвітницького мосту «Схід-Захід – європейський вектор», який організував Львівський прес-клуб спільно із Донецьком, Дніпропетровськом, Луганськом та Одесою наголосив завідувач кафедри міжнародного економічного аналізу і фінансів факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. І.Франка, кандидат економічних наук та доцент Юрій Біленко, – інформує кореспондент Львівського порталу.

«Європейські країни мають дорогу економіку, де є висока заробітна плата, і найвищі податки. Якщо ми йдемо в Європейський Союз, ми повинні змиритися з тим, що нам доведеться виводити нашу заробітну плату сім’ї і дуже суттєво її підвищувати. І, відповідно, платити податки, щоб підняти якість життя. Бо в нас виходить так: є робочі місця і не забезпечують прожиткового мінімуму. В мене складається таке враження, що у нас дуже багато таких робочих місць, які не забезпечують прожиткового мінімуму», – розповів доцент Ю.Біленко.

Він пояснив це тим, що з одного боку відбувається оптимізація оподаткування, а з іншого – в бюджетній сфері люди мають по дві роботи. «І загалом у нас видатки на заробітну плату є одні з найнижчих в Європі, а це демотивує людей, і, відповідно, якість життя різко зменшується, бо якість зарплати дає можливість контролювати свій добробут. А це дуже важливе питання, якщо ми хочемо підніматися на новий ступіть економічного розвитку», – зазначив експерт.   

Юрій Біленко також зазначив, що в контексті європейського вектора, потрібно знати, що Європа має найкращу соціальну модель в світі. «Якщо брати весь світ і Європейські країни, то 58% всіх затрат в світі, які йдуть на соціальні захисти, здійснюються лише в європейських країнах. А, до прикладу, кількість видатків, більше ніж половину, на озброєння в світі здійснює Америка», – зазначив він.

До прикладу, показники по соціальному захисту в Європі є набагато більші – на 7-10% вищі, ніж загалом в середньому по світі і складає від 17 до 20% від ВВП – це найвищі показники в світі. Нижчі ці показники є в США та Японії, додає Ю.Біленко.

«Європейська модель полягає в тому, що тут майже дві третини видатків на охорону здоров’я забезпечується державою і майже 80% видатків на освітні послуги. А у нас вийшов парадокс: будучи в радянській системі соціального забезпечення, де майже 60% перерозподілялися через бюджет, через різноманітні фонди споживання, ми тепер, по-суті зберігши ту саму систему, перерозподіляємо в два рази менше і таким чином в нас повний занепад всіх бюджетних сфер і якість їхніх послуг дуже і дуже низька», – зазначив наостанок кандидат економічних наук.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *