ОСТАННІ НОВИНИ

«Газова війна» з Росією може стати наступною за розкладом в цьому році – експерт

|

«Торговельними війнами» з Росією ситуація не закінчиться, наступна за розкладом може стати «газова війна», яка може розпочатися вже в жовтні. Про це заявив експерт, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин на прес-конференції в четвер, передає УНН.

“Зараз політичний тиск так чи інакше пов`язаний з самітом у Вільнюсі і в цьому контексті нажаль я думаю, що цими торгівельними війнами ситуація не закінчиться…В середині жовтня, саме жовтня, коли вже підходять холоди, коли Саміт уже близько, і коли деякі інші сезонні явища мають специфічний характер, Росія може оголосити, що припиняє поставки газу в Україну, поки Україна не розрахується за свій борг”, – сказав В.Юрчишин.

Справа в тому, зауважив експерт, що “в нас провисає” ще так званий борг в розмірі 7 млрд дол. за недобір газу в 2012 році.

“І я думаю, що в найближчій перспективі ми отримаємо проблеми саме в цій сфері”, – зазначив В.Юрчишин.

На його думку, ситуація ускладнюється ще й тим, що Україна так і не опротестувала цей борг в суді, як це робили інші країни. Тому, зауважив експерт, Росія може цілком спокійно звернутися до суду з вимогою його сплати.

“Той борг висить. Україна не опротестувала його так, як це робили інші країни. Цілком спокійно Росія матиме право через ті ж самі суди вимагати сплати. Так, ситуація неоднозначна. Так, Україна має якісь важелі, але контракти ніхто не відміняв”, – сказав В.Юрчишин.

Тому, зазначив він, якщо це дійсно станеться в жовтні, то з одного боку в складну ситуацію потраплять не лише українські виробники, але й пересічні українці.

Крім того, ці дії Росію призведуть до додаткового удару по іміджу України.

“Україна знову буде звинувачена в тому, що не може забезпечити безперебійні поставки газу в країни Євросоюзу”, – вважає В.Юрчишин.

Нагадаємо, НАК “Нафтогаз України” в січні ц.р. отримала від російського “Газпрому” рахунок на 7 млрд дол. за недобір газу в 2012 році відповідно до контракту 2009 року.

Втім, на думку експертів, сума виставленого “Газпромом” рахунку “Нафтогазу” на 7 млрд доларів за 2012 рік дуже спірна.

Згідно з пунктом 2.2 діючого контракту, українська сторона зобов`язана прийняти поставки газу в кількості 52 млрд кубометрів щорічно, але з урахуванням допустимого відхилення від погодженого обсягу в розмірі 20% (пункт 2.2.3 контракту). Тобто умова take-or-pay застосовна до 41,6 млрд кубометрів газу. Торік Україна закупила приблизно 33 млрд кубометрів (з яких майже 25 млрд придбав “Нафтогаз”, а інші 8 млрд – компанія Ostchem Holding).

Відповідно, заплатити необхідно приблизно за 8,7 млрд кубометрів, що майже в 2 рази менше обсягів, заявлених “Газпромом”. Більше того, механізм виконання принципу take-or-pay ніяк не розписані в чинному контракті, що у разі розгляду обов`язково буде враховуватися судом.

Крім того, зауважують експерти, “Газпром” не має юридичних підстав пред`являти українській стороні штрафні санкції згідно з пунктами 6.5 та 6.6 контракту, оскільки вони були скасовані Угодами між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 2010 (т.зв. “харківські угоди”) .

Як повідомляло агентство, в липні ц.р. стало відомо, що Торговий суд Відня залишив у силі винесене в жовтні минулого року рішення Міжнародного арбітражу у Відні за позовом “Газпром експорту” до RWE Transgas за зобов`язаннями take-or-pay на постачання газу до Чехії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *