ОСТАННІ НОВИНИ

В’ятрович представить польський переклад «Другої польсько-української війни»

|

Польський переклад своєї відомої книги про польсько-українське протистояння 1940-х історик Володимир В’ятрович презентуватиме на Лемківській ватрі 20 липня. Про це йдеться у повідомленні прес-центру ЦДВР.

Книга Володимира В’ятровича «Друга польсько-українська війна. 1942—1947» вийшла з друку на початку липня 2013 року у варшавському видавництві «Archiwum Ukraińskie» і вже продається у польських книгарнях. Праця є описом трагічних подій на Закерзонні, Волині та Галичині, побачених очима українського історика молодого покоління. Використовуючи невідомі раніше джерела з радянських , німецьких, польських та архівів ОУН, автор подає причини, перебіг і наслідки збройного конфлікту між поляками та українцями, який вибухнув у 1942 році на Холмщині. Його апогеєм були трагічні події на Волині і Галичині, а фіналом — акція «Вісла» 1947 року.

«Те, що я називаю “Друга українсько-польська війна”, — говорить В’ятрович, — це останній акорд у протистоянні між українцями і поляками, після вичерпання якого були усталені сучасні кордони. Чому війна? Ніхто зі сторін, що були суб’єктами конфлікту, не оголошував війни. Але в історії, у тому числі XX століття, є десятки «неоголошених» воєн. Тим не менше, вони були війнами. Головними суб’єктами цієї війни були збройні сили обох сторін — УПА і АК. Вони мали свої політичні організації, проводили навіть фронтові бої, врешті, визнавали одне одного воюючими сторонами на переговорах 1942—1945 років».

Уперше книга вийшла у Видавничому домі «Києво-Могилянська академія» у 2011 році, у 2012-му — її друге, доповнене видання.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *