ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили виставку про Волинську трагедію

|

У Музеї визвольної боротьби України відкрили виставку, присвячену Волинській трагедії. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради

Експозицію присвячують пам’яті жертв українсько-польського збройного конфлікту, який відбувся весною-літом 1943 року на території Волині. На виставці представлені документальні матеріали, що розкривають цю тему, зокрема, уривок тексту Мирного договору між Польщею та Росією, українські відозви-протести та польські документи про утиски українських організацій.

Події 1943 року на виставці висвітлюють документи  з архівів Центру Досліджень Визвольного Руху та з Українського Центрального Комітету у місті Оттава.

Окремими комплексами матеріалів на виставці представлені судові документи польської влади  про ув’язнення українців у тюрмах та про руйнацію польською поліцією українських установ у Галичині у 1930-х роках, свідчення очевидців і потерпілих про напади польської поліції в Галичині, свідчення іноземців про «пацифікацію» в Галичині в іноземній пресі, судові матеріали документи і фотографії щодо діяльності Українського таємного університету у Львові. Також в експозицію входять документи про нищення українських церков і Звернення митрополита Андрея Шептицького відносно ситуації, документи, що ілюструють участь Української Повстанської Армії та Армії Крайової у міжнаціональному конфлікті, свідчення лікарів про жертви конфлікту, карти кордонів Польщі та УРСР у 1943 році тощо.

Зокрема, висвітлена хроніка про перебування делегацій Львівщини на українських цвинтарях  на території Польщі з ушанування пам’яті жертв польського терору.

Експозиція спрямована на утвердження гуманістичного принципу подальших взаємовідносин між двома народами – українським та польським.

У виставці застосовують мультимедійні засоби.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *