ОСТАННІ НОВИНИ

Восени експерти представлять законодавчу базу щодо збереження пам’яток ЮНЕСКО

|

Група провідних експертів, які об’єднались для напрацювання законодавчих ініціатив щодо збереження пам’яток ЮНЕСКО в Україні, у вересні-жовтні планують вийти на загальне представлення конкретного законопроекту, змін та доповнень до чинного пам’яткоохоронного законодавства. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив народний депутат України Ігор Васюник.

«Всі ми добре знаємо, яка у Львові та Україні загалом ситуація із захистом та відновленням історико-архітектурних пам’яток. І проблема не лише у браку коштів, а у відсутності законодавчого регулювання та в безвідповідальності чиновників, які безкарно погоджують незаконні перебудови і забудови. Тому авторитетні експерти – науковці, практикуючі архітектори, реставратори, громадські діячі, об’єднались для напрацювання конкретних законодавчих ініціатив. Робоча група вже провела вчора своє перше робоче засідання. Думаю, у вересні-жовтні ми вже зможемо представити конкретні результати роботи», – розповів І. Васюник.

За словами віце-президента УНК ICOMOS Андрія Салюка в українському пам’яткоохоронному законодавстві не визначено, що таке пам’ятка ЮНЕСКО, а відповідно такі пам’ятки жодним чином не захищені.

«На превеликий жаль ми маємо ситуацію, коли у Львові були гострі дискусії між інвесторами-забудовниками чи чиновниками щодо робіт на об’єктах, які внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До прикладу, ситуація із будівництвом сумнозвісного готелю на вулиці Федорова, коли один чиновник під час дискусії з експертами сказав, що «мене не стосується ніяке ЮНЕСКО, бо закон України не передбачає ніяких заходів і нічого додаткового від мене не вимагає». На відміну від пам’яткоохоронного законодавства Польщі, Німеччини, Італії чи США, український закон є декларативний, не наповнений статями прямої дії, які б забезпечили збереження таких пам’яток», – додає Андрій Салюк.

Експерти зазначають, що законодавчі зміни стосуватимуться не лише Львова, а України загалом. Тому до роботи експертної ради запрошуватимуть фахівців зі всієї України, які також внесуть конкретні пропозиції та напрацювання.

«Якщо виписувати законодавство лише під Львів, то ми матимемо банальну ситуацію перетягування ковдри на себе. Ми повинні говорити про інтереси держави в цілому, а не лише окремої громади», – зазначив заступник директора НДІ Пам’яткоохоронних досліджень Міністерства культури України Микола Гайда.

Окрім того, до складу експертної ради уже увійшли: доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» Василь Петрик; проректор Львівської Академії мистецтв Роман Яців; д.і.н., професор Українського Католицького Університету Мар’яна Долинська; віце-президент Національної Спілки архітекторів України, голова обласного відділення Олександр Ярема; декан Гуманітарного факультету Українського Католицького Університету Ігор Скочиляс; доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ «Львівська політехніка» Юрій Дубик; к.арх., старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Юрій Лукомський; керівник майстерні   інституту Укрзахідпроектреставрація Лідія Горницька та ст.наук. співробітник інституту Укрзахідпроектреставрація Оксана БОЙКО.

Нагадаємо, 19 червня було підписано Меморандум про створення Робочої групи з підготовки законодавчих ініціатив щодо збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в України.

Метою створення Робочої групи є напрацювання законодавчих ініціатив з метою забезпечення збереження і ефективного використання історичного центру Львова та інших об’єктів, включених до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні; формування правових механізмів контролю за збереженням та напрацювання моделі управління пам’ятками ЮНЕСКО в Україні.

Фото: Михайло Дашкович 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *