ОСТАННІ НОВИНИ

У Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих військовополонених табору «Шталаг 325»

|

У Раві-Руській вшанували пам’ять загиблих військовополонених дисциплінарного табору «Шталаг 325», що знаходився на території міста. У часи гітлерівської окупації тут загинуло кілька десятків тисяч осіб, серед яких були радянські, бельгійські та французькі військовополонені. Про це повідомляє  прес-служба Рава-Руської міської ради.

«Табір  краплі води та повільної смерті» – так описав «Шталаг 325» прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчілль. На всіх ув’язнених тут був лише один кран, по якому постачалася вода.

Як  нагадування про тисячі смертей, які спіткали тут військовополонених, у Раві-Руській існує меморіальний комплекс. Цього року урочисте покладання квітів до нього здійснили почесний консул Франції у Львові Данило Ярема, генеральний представник «Сувенір Франсе» Лука Репета та міський голова Рави-Руської Ірина Верещук.

«Цей  меморіал, до якого ми щороку покладаємо квіти, є не просто вшануванням пам’яті  тих, хто загинув у таборі «Шталаг 325». Насамперед, це нагадування того, якою страшною є війна, що нічого, крім сліз, горя, смертей та руїни за собою не залишає», – зазначила мер Рави-Руської Ірина Верещук.

«Наше завдання зробити все для того, аби не допустити нових воєн та страждань», – підкреслив генеральний  представник «Сувенір Франсе» Лука Репета.

Лука  Репета також відзначив заслугу  представників місцевої влади загалом  та учнів рава-руських навчальних закладів зокрема, які доглядають за могилами загиблих французьких солдатів, що входять до складу меморіального комплексу.

Натомість Ірина Верещук наголосила на необхідності поглиблення співпраці України та Франції в рамках вшанування жертв тоталітарних режимів. Зокрема, вона висловила побажання у створенні спеціальних або долучення до вже існуючих програм обміну учнів місцевих шкіл та навчальних закладів.

Довідка

Після поразки Франції влітку 1940 року близько  двох мільйонів французьких полонених  опинилися в німецьких концтаборах. 21 березня 1942-го командування Вермахту вирішило перевести французьких в’язнів-утікачів до дисциплінарного концтабору (Straf-Kompagnie) “Шталаг 325” у Раві-Руській, який британський прем’єр сер Вінстон Черчілль в одному зі своїх виступів назвав “табором краплі води та повільної смерті”.

Рава-Руська входила в так званий трикутник  смерті: Треблінка – Аушвіц – Львів  і мала свою мережу концтаборів по всій Галичині. 

Сюди 13 квітня 1942-го року прибуває перший конвой із 2000 полоненими. Територію Галичини, куди потрапили французи, вони назвали передпокоєм пекла, адже окрім голоду і розстрілів, які тисячами косили їх у концтаборах, був також нестерпним різкий клімат.

Незабаром Рава-Руський концтабір виявився занадто малим і новоприбулих полонених французів та бельгійців почали відправляти до сателітних таборів  «Шталагу 325» у Львові, Тернополі, Золочеві, Стрию, Звіринцю, Теребовлі  та Сколе. У цю спеціально створену мережу концтаборів за декілька місяців потрапило понад 23 тисячі французьких в’язнів: утікачів, саботажників, учасників руху опору. 

27 січня  1943-го Рава-Руський концтабір  остаточно закрили, в’язнів перевезли  до львівської Цитаделі, яка офіційно стала головним концтабором “Шталаг 325”. 26 вересня 1943-го всіх полонених французів перевезли до концтабору в Стрию, а потім евакуювали до Німеччини.

Також у Рава-Руському концтаборі утримували бельгійців та близько 20 000 радянських військовополонених, з яких загинуло 18 000. 

Нині  на місці концтабору стоїть меморіал, як символ пам`яті про ті страшні  роки. До Рави-Руської щороку приїжджають люди з багатьох країн Європи, щоб вшанувати пам`ять загиблих тут родичів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *