ОСТАННІ НОВИНИ

У Бродах перепоховали останки жертв Другої світової війни

|

7 травня, напередодні Дня пам`яті полеглих українців у роки Другої світової війни, в Бродах відбулося перепоховання дев’ятьох воїнів-червоноармійців. Їхні останки були віднайдені у 2012 році пошуковцями комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля», що займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортації і політичних репресій. Про це повідомляє прес-служба КП ЛОР «Доля».

За словами директора КП ЛОР «Доля», депутата облради Святослава Шеремети, останки солдатів червоної армії знайдені в околицях сіл Колтів, Верхобуж, Білий Камінь та Черемошня, які були охоплені полум’ям битви, що відома в історії як «Бродівський котел». Усі дев’ятеро загинули влітку 1944-го.

«Останки червоноармійців були виявлені у так званих санітарних похованнях. Санітарними прийнято називати ті поховання, що виконувалися мирними місцевими мешканцями. Військові похоронні командами на території воєнних дій, після пройдених баталій, повинні були підбирати тіла полеглих й хоронити в належному місці. Проте, вони не завжди добросовісно виконували свої обов’язки й часто залишали загиблих на полі бою. Місцеве населення прикопувало мертвих у вирвах після вибуху снарядів, в окопах, вибоїнах – у будь-яких ямах глибиною до півметра, нашвидкуруч присипавши тіла землею. Слід зауважити, що саме під Бродами найбільше трапляються оті санітарні поховання.

Беручи до уваги такі факти, можна судити про ставлення червоноармійського командування до полеглих, особливо до тих, які загинули в Бродівському котлі. У липні 1944-го тут були запеклі бої, в яких по обидва боки фронту, на своїй землі, гинули українці за чужі інтереси. З одного боку – добре вишколені вояки Першої української дивізії «Галичина», що була у складі військ Вермахту, з другого – українці, у більшості вчорашні селяни Рівненщини та Тернопільщини, котрих, в терміновому порядку, було мобілізовано до червоної армії й кинуто на фронт відразу після повернення у 1944 році на терени Поділля та Волині радянсько-комуністичної влади», – розповів заступник директора КП ЛОР «Доля», кандидат історичних наук, доцент кафедри археології Львівського національного університету ім. Івана Франка Ярослав Онищук.

Перепоховання відбулося на Бродівському центральному кладовищі поруч із братською могилою полеглих червоноармійців. У перепохованні взяли участь представники від Львівської обласної, Бродівської районної та міської влади, військовослужбовці, зокрема курсанти Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, та громадськість.

Чин похорону звершив настоятель церкви Різдва Богородиці у Бродах отець Василь Шира.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *