ОСТАННІ НОВИНИ

В Україну вже майже півроку не пускають гуманітарну допомогу

|

Громадські організації та благодійні фонди України не можуть здійснювати свою статутну діяльність через перешкоди, які створює держава. Учора, 20 березня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці щодо отримання гуманітарної допомоги громадськими організаціями в Україні. Про це повідомляє Олеся Саноцька, виконавчий директор ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя», інформує прес-служба Львівської міськради.

«Проблеми з отриманням гуманітарної допомоги розпочалися у грудні минулого року, коли була розформована Комісія з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті міністрів України, яка визнавала вантаж гуманітарною допомогою, а її функції щойно 1 лютого 2013 були передані Міністерству соціальної політики.

За цей час припиналася будь-яка діяльність щодо визнання вантажів гуманітарною допомогою, відтак на складах митниці та громадських організацій заблокованими залишаються більше півтисячі вантажів з гуманітарною допомогою, призначених для соціально незахищених людей, сиріт, неповносправних, важкохворих, безпритульних людей.

Митниця застосовує штрафні санкції до організацій-отримувачів гуманітарної допомоги, які не змогли отримати визнання вантажу гуманітарною допомогою у встановлений термін і зобов’язує вивозити вантаж за межі України або віддати на користь держави, чи зберігати на складах митниці, оренда яких коштує приблизно 800 грн за 1 день.

В зв’язку з цим організації опинилися у кризовій ситуації з однієї сторони через накладання непосильних для громадських організацій грошових стягнень, а з іншої через створення державою перешкод у наданні послуг людям, яким вони допомагають.

З грудня 2012 року громадські організації та благодійні фонди намагалися вирішити це питання, але лише 2 вантажі з ліками було визнано гуманітарною допомогою через Наказ Міністерства соціальної політики. Такий самий наказ щодо двох вантажів ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» був розроблений завдяки численним зверненням нашої організації. Цей наказ має бути завізований вісьмома органами центральної виконавчої влади та Національним банком України. Процедура підписання наказу вже триває більше місяця, хоча у Міністерстві запевняли, що питання буде вирішено протягом 3 днів.

На нашу думку, ця ситуація є штучно створеною, оскільки відмови деяких відомств не мають за собою жодних логічних обґрунтувань, а мотивуються приміром тим, що «вантаж не відповідає критеріям гуманності».

У той же час Міністерство соціальної політики офіційно заявляє, що збирається запроваджувати жорстокий контроль за ввезенням в Україну гуманітарної допомоги, аргументуючи це боротьбою з контрабандою та сумнівними вантажами. Об’єктами цієї «боротьби» також стають громадські організації та благодійні фонди, які десятиліттями працюють в Україні і надають допомогу найбіднішим громадянам, а особливо тим, які не отримують належної соціальної допомоги від держави і можуть розраховувати хіба на допомогу з-закордону.

На сьогодні немає інформації про те, коли буде створена нова комісія, яка буде визнавати вантажі гуманітарної допомогою, так само як і те, коли будуть розмитнені ті вантажі, які вже кілька місяців заблоковані в Україні і підлягають штрафним санкціям відповідно до Митного кодексу. Представник Державної митної служби заявив, що відповідальність за ситуацію, яка виникла, мають нести організації-отримувачі гуманітарної допомоги, а не державні органи, які створили таку ситуацію.

Представник Міжнародного руху «Емаус» Герберт Біттер заявив, що світова громадськість обурена перешкодами, які створює держава для громадських організацій в Україні та розвитку громадянського суспільства: «Емаус» працює в цілому світі понад 60 років і налічує більше 300 спільнот у 40 країнах світу. Рух надає гуманітарну допомогу у різні країни світу на різних континентах, і ніде ми не зіштовхувалися з такими проблемами, як в Україні». Голова Комітету запевнив, що це питання буде розглянуте Кабінетом міністрів України на Дні Уряду в п’ятницю, 22 березня. Після Засідання представники громадських організацій написали колективний лист – звернення до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з вимогою врешті вирішити проблему і не перешкоджати діяльності громадських організацій та благодійних фондів.

У цій ситуації громадські організації налаштовані у будь-який спосіб захищати свої інтереси та інтереси людей, яким вони допомагають і вдаватися до рішучих дій – акцій протесту, маніфестацій, та вирішувати питання блокування гуманітарної допомоги в Україні на міжнародному рівні», – розповіла Олеся Саноцька, виконавчий директор ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *