Третина кімнат для затриманих не відповідає вимогам - прокуратура

|

Майже третина приміщень кімнат для затриманих та доставлених ГУ МВС України у Львівській області не відповідають вимогам законодавства та європейським стандартам. Як інформує прес-служба прокуратури Львівської області, про це йшлось на міжвідомчій нараді в прокуратурі Львівської області, де обговорювали стан дотримання конституційних прав громадян при триманні в кімнатах для затриманих та доставлених чергових частин, додержання вимог законодавства щодо оплати праці засуджених та заборгованості перед ними.

У нараді брали участь заступник голови Львівської обласної державної адміністрації, керівники ГУ МВС України у Львівській області, управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області, начальники установ виконання покарань області, ряд міжміськрайпрокурорів.

Зазначимо, що дотримання прав затриманих, ув’язнених та засуджених в місцях застосування заходів примусового характеру органів внутрішніх справ, установах попереднього ув’язнення та виконання покарань є однією з гарантій, закріплених в Конституції України, на повагу до гідності.

Водночас, у поточному році у зв’язку з невідповідністю вимогам Європейської конвенції проти катувань (ЄКПП), за постановами міжміськрайпрокурів області, призупинено діяльність 26 кімнат для затриманих та доставлених ГУ МВС України у Львівській області.

Завдяки вжитим прокуратурою Львівської області заходам, більше як у чотирнадцять разів зменшилася загальна кількість осіб, які утримувались в КЗД чергових частин ОВС до 1 453 (аналогічний період минулого року – 20 875 осіб), а також понад 3 години та понад 1 добу.

Під час здійснення нагляду за додержанням законів при поміщенні та утриманні осіб в кімнатах для затриманих та доставлених, а також в ІТТ прокурорами внесено понад 100 документів реагування, за результатами розгляду яких 120 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
   
На нараді також відзначили, що не менш важливим являється питання оплати праці засуджених і заборгованості перед ними.

Так, завдяки втручанню органів прокуратури Львівської області заборгованості по заробітній платі перед звільненими засудженими минулих років скоротилась. Проте станом на 1 листопада 2012 в трьох установах виконання покарань області така заборгованість по заробітній платі, яка виникла за період 1999 – 2007 років становить 149 тис. грн. Найбільший борг 82,9 тис. грн. по підприємству Дрогобицької ВК №40. Така ж заборгованість за минулі роки сформувалася у Миколаївській ВК №50, яка становить 44,1 тис. грн. та підприємству Львівської ВК №48 – 22,0 тис. грн.

За наслідками проведених перевірок у поточному році внесено 16 документів прокурорського реагування, в тому числі 12 подань. За результатами розгляду яких погашено заборгованість у сумі понад 76 тис. грн., до дисциплінарної відповідальності притягнуто 27 службових осіб.

За результатами міжвідомчої наради, прийнято відповідну постанову та розроблено низку заходів, спрямованих на усунення виявлених недоліків та активізацію роботи на вказаних напрямах.

Фото: PHL 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *