ОСТАННІ НОВИНИ

Найкращою шаною для героїв УГВР стануть наші дії та вчинки, - Ярослав Дубневич

|

15 липня поблизу села Сприня Самбірського району відбулись урочистості, присвячені 68-ій річниці створення Української Головної Визвольної Ради. Про це інформує прес-служба депутата Львівської обласної ради Яролсава Дубневича.

В заходах взяли участь депутати Львівської обласної ради, районних рад Львівщини, посадовці ЛОДА, колишні політв’язні, учасники визвольних змагань, представники політичних партій та громадських організацій.

Зокрема, на святкуванні була присутня дочка президента УГВР Кирила Осьмака. Розповідаючи про батька, Наталія Осьмак згадує, що Кирило Осьмак усвідомлював, що, погоджуючись на те, щоб очолити представницький орган воюючої України, наражає своє життя на велику небезпеку. «В 1944 році батько прийняв присягу Президента УГВР. В цьому ж році він був захоплений в полон. Аж в 1954-му році ми отримали перший лист із Володимирської тюрми. Ідо кінця життя до 60-го року спілкувались лише через листування», – згадує Наталія Осьмак.

Під час панахиди за загиблими до учасників віча звернувся священик УГКЦ Михайло Нискогуз, який закликав присутніх брати приклад з героїчних вчинків борців за волю України та  бути готовими стати на захист української державності.

Також учасники заходів відвідали експозицію краєзнавчого  музею-криївки, спорудженої неподалік пам’ятного знаку засновникам УГВР.  Один з ініціаторів спорудження криївки, член оргкомітету по відзначенню 68-ї річниці заснування УГВР Ярослав Дубневич підкреслив, що такі заходи необхідні для того, щоб українці пам’ятали про свою героїчну історію.

«Створення УГВР  – це, справді, велична дата з героїчної історії українського народу.  Ми справді, можемо гордитись нашою історією. Ми маємо своїх героїв  –  Коновальця, Бандеру, Шухевича та тисячі  інших . Це в нашій історії були перемоги, визвольні бої, приклади особистої  самопожертви та багатомільйонних здвигів. Наші прадіди козаки наводили жах і на московських царів і на татарів і на поляків. були Це ми, українці, чинили спротив пекельній машині сталінських репресій в сорокових роках», – наголосив Ярослав Дубневич.

Депутат відзначив, що пам’ять про своїх героїв – це запорука існування української нації.  «Згадуючи наших героїв,  ми не маємо права втратити здобуте такими великим жертвами. Найкращою пам’яттю для полеглих героїв  будуть наші справи та вчинки. І хочу вірити, що ми не втратимо той цінний подарунок, який вони вибороли для нас – нашу незалежність та нашу  свободу», – підкреслив депутат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *