ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зменшується кількість хворих на туберкульоз

|

За останні роки у Львові значно змінюється ситуація із захворюваністю на туберкульоз у позитивний бік. З кожним роком кількість захворілих меншає, а також зменшується кількість смертей від цієї недуги. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської посилаючись на начальника управління охорони здоров’я Володимира Зуба.

«Туберкульоз легень – соціально значуща хвороба. По захворюваності на туберкульоз легень по Львову ми в 2011 році сягнули показника 42,4 на 100 тисяч населення. Це значно менше, ніж загалом по Україні. Захворюваність на туберкульоз всіх локалізацій є трошки вищою – 51,9, але це все одно кращий показник, ніж загалом по Україні, де він сягає 67,2 на 100 тис населення», – зазначив В.Зуб під час прес-конференції щодо підсумків діяльності медичної галузі Львова у 2011 році.

За його словами, якщо 2007 року показник смертності від туберкульозу був 16,7 на 100 тисяч населення, то тепер 8,6, тобто, вдвічі знизилась смертність. «Своєчасна діагностика, своєчасне лікування, тому і людей помирає менше. Якщо говорити в абсолютних цифрах, то цього року від туберкульозу в нас померло 65 осіб, минулого року – 69», – зазначив головний медик Львова.

Нагадаємо, у Львові протягом уже чотирьох років проводять Акцію профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання. В часі акції управління охорони здоров’я закликає львів’ян пройти профілактичне флюорографічне обстеження та дослідити мокротиння на наявність мікобактерії в поліклініках міста.

Медики наголошують, що раннє виявлення туберкульозу дає можливість уникнути ізоляції пацієнта, скоротити терміни лікування, знизити медикаментозне навантаження на організм, запобігти інфікуванню родичів та близьких, зменшити ризик розвитку ускладнень, хронічного перебігу недуги та в кінцевому результаті уникнути смерті від цієї хвороби.

Підступність туберкульозного процесу виявляється  в тому, що його перебіг найчастіше малосимптомний, або зовсім безсимптомний. Тому хворі зазвичай звертаються до лікаря вже на більш пізніх стадіях захворювання.

Найчастішою ознакою захворювання залишається невисока температура (37,00 – 37,5 0), яка  зазвичай підвищується надвечір, проявами слабкості та стомленості. Після нічного відпочинку всі симптоми зникають і людина відчуває себе бадьорою та здоровою. Тому такі невиразні ознаки хвороби дуже довго залишаються непоміченими. На легеневу локалізацію туберкульозу вказує тривалий (понад 3-х тижні) покашлювання, настільки ненав’язливе, що людина довго не звертає на нього уваги.

Для своєчасного виявлення туберкульозу необхідно щорічно проходити профілактичне флюорографічне обстеженням. Одне-два рентгенівські обстеження на рік абсолютно нешкідливі для організму. Для своєчасного виявлення туберкульозу у дітей віком до 14 років слід щороку проводити пробу Манту.

За допомогою туберкулінодіагностики можна виявити не тільки захворювання, але й первинне інфікування мікобактеріями туберкульозу (віраж), коли ще в організмі  імунна система бореться зі збудником захворювання. Таким дітям після консультації фтизіатра призначається профілактичне лікування, щоб допомогти організму. Слід пам’ятати, що якість життя кожного з нас залежить, в першу чергу, від нашого бажання бути здоровим, а профілактичні обстеження – це перший маленький крок до довгого та щасливого життя.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *