ОСТАННІ НОВИНИ

Янукович скасував заборону на видачу споживчих кредитів у іноземній валюті

Львівський портал

|

Президент України Віктор Янукович наклав вето на законопроект N3672-VI “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг”.

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 8 липня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект, що забороняє видачу та отримання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України. Відповідний документ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг” (№ 7351 від 10.11.2010 р.), ініційований народними депутатами Юрієм Воропаєвим, Юрієм Полунєєвим і Станіславом Аржевітіним, підтримали 226 народних депутатів.

Законодавчим актом з метою захисту інтересів кредиторів, вкладників банків та споживачів фінансових послуг, а також зниження рівня ризиків фінансової системи внесено зміни до низки законодавчих актів.

Статтю 11 закону “Про захист прав споживачів” доповнено нормою, яка забороняє надання (отримання) споживчих кредитів в іноземній валюті на території України.

Кредитодавцю також забороняється встановлювати у договорі про надання споживчого кредиту будь-які збори, відсотки, комісії, платежі тощо за дії, які не є послугою у визначенні цього закону. Згідно із законом, “умова договору про надання споживчого кредиту, яка передбачає здійснення будь-яких платежів за дії, які не є послугою у визначенні цього закону, є нікчемною”.

Споживач при достроковому поверненні споживчого кредиту сплачує відсотки за користування кредитом та вартість всіх послуг, пов´язаних з обслуговуванням та погашенням кредиту за період фактичного користування кредитом. Кредитодавцю забороняється відмовляти споживачу в прийнятті платежу при достроковому поверненні споживчого кредиту.

Кредитодавцю забороняється встановлювати споживачу будь-яку додаткову плату, пов´язану з достроковим поверненням споживчого кредиту. Умова договору про надання споживчого кредиту, яка передбачає сплату споживачем будь-якої додаткової плати у разі дострокового повернення споживчого кредиту, є нікчемною.

Згідно з ухваленим документом, кредитодавець має право проводити за погодженням із споживачем реструктуризацію заборгованості за договором про надання споживчого кредиту.

Відповідно до документа, “банк має право за реструктуризованими згідно із цією частиною договорами звільнити позичальників від сплати будь-яких штрафних санкцій за несвоєчасне виконання умов кредитних договорів, що виникли до дати такої реструктуризації”.

У разі якщо позичальник у повному обсязі та своєчасно виконає реструктуризовані зобов`язання за кредитним договором протягом трьох років з дня реструктуризації боргу, комерційний банк має право на щорічне зменшення на 0, 5 відсотка суми основного непогашеного боргу протягом наступних п´яти років з віднесенням зазначеної суми до складу витрат банку.

Кредитодавець зобов`язаний повідомити споживача про передачу третій стороні своїх прав за договором про надання споживчого кредиту.

Дія цього закону не поширюється на кредитні договори, що були укладені до набуття ним чинності.

Слід зазначити, що питання про заборону на видачу кредитів в іноземній валюті гостра постало під час фінансової кризи в 2008 р. Тоді для зниження тиску на курс гривні НБУ прийняв постанову №319, яка дозволила банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, що мають валютну виручку. У грудні 2008р. НБУ ввів в дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті. А влітку 2009 р. ВР прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи» № 1533-VI, що підтвердив заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам в безготівковій формі тільки для оплати лікування та навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку. З 1 січня 2011 р. ця норма втратила чинність.

РБК-Україна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *