ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові «виловлюють» працівників, які не мають укладених трудових угод

Львівський портал

|

Сьогодні, 21 липня, у Сихівському районі відбувся рейд з метою виявлення неоформлених працівників, інформує прес-служба Львівської міськради.

«Комісія у складі працівників Пенсійного фонду, Центру зайнятості, відділу боротьби з економічними злочинами, Податкової, Прокуратури та представниками районної адміністрації, раз на тиждень здійснює обстеження району з виявлення неоформлених працівників. Ми не плануємо ці рейди заздалегідь. Зазвичай обстежуємо заклади громадського харчування, МАФи, перукарні, аптеки, магазини і навіть деякі підприємства, які мають маленьке виробництво.  В більшості випадків власники після перевірок обіцяють влаштувати неоформлених працівників, але коли підприємець відмовляється складається протокол, передається в Прокуратуру і заводиться кримінальна справа. З початку року заведено вже 7 кримінальних справ», – повідомив заступник голови Сихівської районної адміністрації з соціально-економічних питань Олег Поручинський.

Протягом сьогоднішнього рейду було обстежено 9 об’єктів, виявлено двох працівників, які не змогли надати трудову угоду.

За словами представників комісії, це стандартна ситуація, коли серед оформлених працівників є кілька неоформлених.

«Ми заходимо на певний об’єкт, телефонуємо у центр зайнятості і перевіряємо скільки працівників є офіційно оформленими на цьому підприємстві. Складаємо їх перелік і перевіряємо його з прізвищами тих, кого бачимо на певному об’єкті. Якщо виявляємо зайві прізвища просимо власника з’явитись в Прокуратуру для пояснень. Протягом сьогоднішнього рейду ми побачили 2 працівників, які не  змогли надати трудові угоди і не були зареєстровані в центрі занятості», – повідомила головний спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку Сихівської районної адміністрації Наталія Яковчук.

Найчастішим виправданням власників, які не оформили трудові відносини зі своїми працівниками, є випробувальний термін. Але згідно з законом, випробувальний термін має бути оплачений.

«Випробувальний термін згідно з законом оплачується. Максимально він може тривати до  3 місяців. Випробувальний термін також оформляється згідно з трудовою угодою. Треба сходити в Центр зайнятості, надати документи людини, яка влаштовується на роботу та документи власника. Процес оформлення триває близько 10 хвилин, оформлення трудової угоди – безкоштовне», – розповідає головний спеціаліст Львівського міського центру зайнятості Ірина Тимкевич.

Рейди започатковані з 1 січня цього року. За цей час у Сихівському районі було виявлено 65 неоформлених працівників. На сьогодні 41 працівник вже працевлаштований.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *