ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні стали виробляти менше хліба

Львівський портал

|

Хлібозаводи стали менше виробляти хліба, про що свідчать офіційні дані держкомстату. Так, у 2010 р. було випущено 1,7 млн т хлібобулочної випічки, що на 5,5% менше показників 2009 року, коли виробничі показники галузі перевищили 1,8 млн. т.

Аналітики ринку вважають, що скоротити виробництво хліба основних гравців змушує: маленька рентабельність на “соціальний” хліб, дорожнеча сировини, проблем з поверненням ПДВ у приватних виробників, велика частка тіньового ринку, зміни в уподобаннях українців і банальне вимирання населення.

За словами голови наглядової ради ВАТ “Концерн Хлібпром” Вадима Вишневського, виготовляти хліб легально стало фактично неможливо, і галузь змушена була йти в тінь.

“Тільки з початку року ціна на борошно зросла на 23-24%, у тому числі й борошно з державних інтервенційних ресурсів. При цьому ціна на масові сорти хліба змінилася зовсім незначно через жорстке державне регулювання. За деякими сортами виробництво просто збиткове”, – констатує інший учасник ринку.

При цьому, скільки би не скаржилися хлібозаводи на своїх споживачів, які купують тіньовий хліб, і на жорсткі урядові цінові рамки, вихід залишається один – продавати продукцію за межі України, запевняють учасники хлібного ринку.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *