ОСТАННІ НОВИНИ

В українських СІЗО підслідні сплять в ліжку по черзі – один раз на дві доби

Львівський портал

|

У деяких українських СІЗО внаслідок значної переповненості камер підслідні сплять в ліжку по черзі – один раз на дві доби, а іноді навіть один раз на три доби. Про це сьогодні на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню захисту жертв катувань, повідомив співголова Харківської правозахисної групи, член правління УГСПЛ Євген Захаров.

За його словами, у деяких слідчих ізоляторах спостерігаються катування підслідних умовами тримання. Так, в Лук’янівському СІЗО, яке нібито розраховане на 2900 місць, знаходиться близько 4000 обвинувачених у скоєнні злочину. Як стверджує правозахисник, насправді у цьому слідчому ізоляторі місць значно менше.

Є.Захаров зазначає, що подібні жахливі умови є в Харкові, Донецьку, Сімферополі, Дніпропетровську.

За офіційною статистикою в українських СІЗО налічується 36 тисяч місць, однак, як стверджує правоохоронець, місць як мінімум удвічі менше, відтак підслідним доводиться спати по черзі. В Україні не дотримуються навіть вітчизняних стандартів, які набагато гірші за європейські. Так, за українськими стандартами, на одного підслідного мало б бути у камері виділено 2,5 метра квадратних, до прикладу в Європі розраховано, що людині необхідно – 4 метри. «А реально у нас в СІЗО приходиться по метру на людину», – додав Є.Захаров. 

Уряд пояснює погані умови утримання під вартою «обмеженими фінансово-економічними можливостями держави». Однак, проблема переповненості слідчих ізоляторів лише частково пов`язана з фінансуванням системи установ утримання під вартою. У набагато більшій мірі вона залежить від ідеології і системи кримінального правосуддя щодо утримання під вартою обвинувачуваних. На практиці в багатьох випадках зберігається презумпція на користь утримання під вартою, не розвивається система застосування застави, затримані мають дуже обмежені процесуальні права під час слухань про затримання, законом не визначений граничний термін утримання під вартою.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *