ОСТАННІ НОВИНИ

Уникнути катувань у міліції можна із запровадженням суду присяжних – правник

Львівський портал

|

В Україні необхідно запровадити інституцію суду присяжних, в іншому випадку незаконного насильства в міліції, коли із підозрюваних катуваннями «вибивають» зізнання у злочині, не уникнути. Про це сьогодні на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню захисту жертв катувань заявив експерт Центру правових та політичних досліджень «СІМ» Руслан Тополевський.

За словами Р.Тополевського, впродовж минулого року, до громадської приймальні Центру правових та політичних досліджень «СІМ» у Львівській області звернулося близько 130 людей із свідченнями про незаконне насильство у міліції. Проте, зі всієї кількості заяв було порушено лише шість кримінальних справ. Цього року, за його словами, до громадської приймальні з такими скаргами звернулося лише близько 30 осіб.

Як свідчить соціологічне дослідження, лише 24% із тих, хто зазнав насильства з боку правоохоронних органів скаржилися на незаконні дії. Із цього числа 35% людей зізналися, що після скарг ситуація лише погіршилася, а 29% сказали, що звернення не ефективні.

За словами правозахисників, такі цифри свідчать, що українські органи влади не реагують на звернення громадян про насильство з боку правоохоронних органів, й насамперед не реагують на такі заяви у прокуратурі.

«Суди не розглядають такі скарги, з поясненням, що скаржаться, аби уникнути відповідальності. Один зі способів виходу з цієї інституційної пастки – запровадження суду присяжних. Коли є люди, які оцінюють вину, або невинуватість особи і є суддя, який визначає рівень покарання на основі рішення не втягнутих у цю інституційну машину», – зазначив Р.Тополевський.

Натомість адвокат Олег Мицик сумнівається у доцільності запровадження суду присяжних саме зараз. За його словами, спочатку для цього слід підготувати суспільну думку.

«Одна з проблем у державі це те, що люди наперед налаштовані на засудження людини. Дуже складно, на відміну від Заходу, буде шукати 12 присяжних. Кожна мама, яка має дівчинку буде засуджувати мужчину, який доторкнувся до дівчини. У нас суспільство спочатку треба готувати до можливого введення суду присяжних. Люди повинні вірити, що на лаві підсудних бувають невинні», – зазначив О.Мицик.

Нагадаємо, в Україні кількість виправдальних вироків становить 0,2%, у європейських країнах – 30-40%.

За даними досліджень, кількість постраждалих від незаконного насильства в міліції в 2010 р. склала 780-790 тисяч. Це означає, що кожні 40 секунд в міліції відбувається акт незаконного насильства.

Відомо, що в 2010 році в установах міліції загинула 51 людина ( в 2009 р. – 23 загиблих), а на 20 червня 2011 року вже налічується 26 загиблих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *