ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські ОСББ розкритикували програму Садового

Львівський портал

|

Програма сприяння ОСББ у м. Львові на 2009-2012 роки є вкрай декларативною і дає можливість для зловживань і надання преференцій «угодним» ОСББ.

Про це йдеться у відкритому листі представників ОСББ Львова до Львівської міськради, поширеному учора, 1 жовтня.

«Як не прикро, але протягом останніх років багато говориться міськими посадовцями про необхідність сприяння розвитку ОСББ. Таке сприяння зазвичай зводиться до помпезних «піар-акцій», затвердження абсолютно неефективних програм, «ручного» і подекуди нецільового використання коштів міського бюджету, створенні системних бюрократичних перепон у діяльності об’єднань стосовно отримання у власність прибудинкової території, передачі будинків із балансу на баланс тощо.

Попри це, статистичні і формальні звіти міських посадовців про збільшення кількості зареєстрованих ОСББ, «космічне» освоєння коштів на проведення ремонтних робіт в окремих будинках не стали передумовами для якісного сприяння розвитку ОСББ у місті Львові.

Для прикладу, за останніх п’ять років лише 12 ОСББ із 314 зареєстрованих, отримали у власність прибудинкову територію. Деяким із них доводилось відстоювати своє право у судових органах і змушувати міську раду у примусовому порядку виконувати рішення суду. Вартість послуг для виготовлення технічної документації для ОСББ у комунальному підприємстві, що створене міською радою обходиться від 4 тис. грн.

На жаль, прийнята Програма сприяння створенню та забезпечення функціонування ОСББ у м. Львові на 2009-2012 роки, є вкрай декларативною і нефаховою, вона не відображає інтересів і потреб пересічних ОСББ, а навпаки – дає можливість для зловживань і наданні преференцій «угодним» ОСББ.

Ще більшого занепокоєння викликає практика фальсифікацій установчих документів при створенні ОСББ представниками ЖЕКів, свідоме нівелювання та нерозуміння потреб функціонування ОСББ на рівні міських чиновників.

Ми переконані, що усіляка просвітницька діяльність, функціонування ресурсних центрів має перетворитись у реальну, а не віртуальну систему і механізм ефективного розвитку ОСББ у місті Львові.

У зв’язку з цим, вважаємо за необхідне:

1. Негайно розпочати розробку і впровадження альтернативного (громадського) варіанту Програми розвитку ОСББ у місті Львові із залученням до її розробки виключно представників ОСББ і активної громадськості;

2. Розробити і впровадити спрощену процедуру надання прибудинкових територій у власність для ОСББ, прозору і відкриту процедуру виділення коштів для ремонту будинків;

3. Посилити контроль за виконанням повноважень виконавчими органами стосовно безпосереднього забезпечення умов для діяльності ОСББ;

4. Припинити маніпулювання тематикою діяльності ОСББ для досягнення тих чи інших політичних дивідендів.

Ми розуміємо, що розпочалась передвиборна кампанія, але є очевидним, що проблеми діяльності ОСББ не можуть бути залежними від періоду проведення місцевих виборів у місті», – сказано у документі.

Відкритий лист підписали представники 12 ОСББ.

ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *