ОСТАННІ НОВИНИ

Партіям і блокам пропонують стрибати в Раду через різні бар’єри

Львівський портал

|

Комітет виборців України пропонує збільшення прохідного бар’єру до Верховної Ради для виборчих блоків до 5%. Про це на прес-конференції заявив заступник голови правління КВУ Євген Радченко, пише «Українська правда».

«КВУ пропонує зробити диференційований прохідний бар‘єр: для партій залишити 3%, а для виборчих блоків – 5%», – сказав він.

Згідно з рекомендаціями КВУ, партія, що бере участь у виборах, зобов‘язана висунути в кожному виборчому окрузі список кандидатів.

Також партія формує загальнодержавний список кандидатів. До цього списку входять всі кандидати, включені до окружних списків Порядок розташування кандидатів в обох списках визначається партією.

Зміни до виборчого законодавства, на думку КВУ, мають передбачати впровадження відкритих виборчих списків.

Оптимальною, на думку КВУ, є система відкритих регіональних списків, коли депутатів ВРУ будуть обирати у 27-40 виборчих округах, відповідно в кожному з них обраними стануть 10-20 депутатів, що дозволить пропорційно представити політичні інтереси основних груп виборців на відповідній території.

При визначенні кількості та меж виборчих округів територіальний поділ України враховується до рівня району. Обласний поділ враховується частково.

За найменший округ береться територія найменшої області в Україні – Чернівецької. У цій області буде "розігруватися" 8 мандатів. В той же час найбільша область – Донецька буде поділена на 4 округи.

КВУ також пропонує чотирирівневу систему виборчих комісій. Формування комісій здійснюється за поданням партій – суб‘єктів виборчого процесу.

Партія, яка не забезпечила представництво у не менше 2/3 дільничних виборчих комісій дільниць позбавляється статусу суб‘єкта виборчого процесу.

Крім того, на думку КВУ, значних змін має зазнати закон про вибори президента.

У зв’язку з цим КВУ звертається до Верховної Ради з закликом терміново внести зміни та доповнення до закону про вибори президента, "максимально наблизивши процедуру проведення президентських виборів до процедур, які застосовуються на парламентських виборах".

"Чинний закон про вибори президента не враховує положення закону про державний реєстр виборців. Це ставить під сумнів можливість застосування реєстру на виборах. Чинний закон про президентські вибори суперечить Кодексу адміністративного судочинства України в частині оскарження порушень виборчого законодавства", – зазначають у КВУ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *