ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові з’являться соціальні магазини з продуктами за собівартістю

Львівський портал

|

Представники Громадської організації «Спільнота» пропонуватимуть міській владі створити у кожному районі Львова по соціальному магазину, де продаватимуть практично за собівартістю найнеобхідніші продукти. Про це сьогодні під час засідання експертного клубу ЦЕДК «Тема» щодо соціальних наслідків безробіття на Львівщині  заявив депутат Львівської міськради, активіст ГО «Спільнота» Володимир Гірняк.

«У таких соціальних магазинах мали би продаватися за низькими цінами найнеобхідніші речі: хліб, крупи, молоко, цукор. На ці продукти має бути мінімальна націнка 5-7%, аби лише покрити витрати на транспортування та оплату праці продавцям. Ми будемо пропонувати створити магазини такого спрямування міській владі. Але, якщо мерія не візьметься за це, то громадська організація візьме на себе це зобов’язання. Треба думати про реальні кроки як зменшити наслідки від кризи, що можливо зробити на рівні міста для найменш захищених верств населення», – зазначив В.Гірняк.

Депутат прогнозує, що пік кризи припаде на літо, власне тоді місто відчуватиме найбільше проблем. «Ситуація сумна і доповнюють її непрофесійні дії влади, при чім на усіх рівнях, як у Києві, так і у Львові», – додав В.Гірняк.

Як приклад, він навів пропозиції, котрі надходять з боку міської влади щодо переоцінки у сторону збільшення оренди землі та майна, а також постійні «атаки» на МАФи та таксистів. «На сьогоднішній день неприпустимо говорити про зменшення кількості робочих місць. Люди у МАФах, таксі працюють, заробляють якісь кошти. У МАФах зараз задіяно близько 10 тисяч людей, а на таксі – 5 тисяч. Якщо їх зараз звільнять, куди вони підуть? У центри зайнятості», – сказав він.

Своєю чергою депутат міськради, «свободівець» Василь Павлюк повідомив, що ВО «Свобода» має до міського голови Львова та до Верховної Ради свої пропозиції, що стосуються підтримки громадян у кризовий період. «Ми звернемося до мера з вимогою зняти перепони для тих людей, які намагаються себе прогодувати. Йдеться також про МАФи і про стихійні ринки. Чиновники і міліція доблесно їх розганяють. На наше переконання, треба тимчасово узаконити стихійну торгівлю, допоки не мине криза. Також не варто більше чекати манни небесної від Верховної Ради, необхідно її спонукати якомога швидше змінювати трудове законодавство. Неможливо будувати ринкову економіку на старих засадах. Необхідно запроваджувати погодинну оплату праці з фіксованим заробітком», – заявив В.Павлюк.

Окрім того, депутати наполягатимуть, аби цього року усі роботи, які фінансуються з міського бюджету, проводилися львівськими фірмами. За їх словами, недоцільно запрошувати й платити з міської скарбниці кошти фірмам з інших областей чи навіть країн у час, коли львівські залишаються без роботи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *