ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська залізниця не вимагає у міськради кошти на перепоховання останок жертв голоду

|

Львівська залізниця не вимагає в міської влади Львова компенсації коштів, які залізниця витратила на ексгумацію та виготовлення домовин для поховань жертв Голодомору 1946 – 47 років, про це під час прес-конференції повідомив заступник начальник «Львівської залізниці» Володимир Чернега.

За його словами, залізничники просять у міської влади виділити спеціальне приміщення, де можна утримувати останки для подальшої експертизи та призначити дату церемонії їх перепоховання.

Як каже Є. Гринів, керівник «Меморіалу», вирішити ситуацію з приміщенням не допоміг і лист-звернення на ім’я мера міста, який залізничники надіслали два тижні тому.

За словами Чернеги, начальник Львівської залізниці Михайло Мостовий особисто телефонував до Андрія Садового, аби він посприяв, щоби надати приміщення для зберігання останків та призначити точну дату їх перепоховання. Проте ніякого сприяння, окрім погодження дозволів на ексгумацію, із боку міської влади не було.

Наразі, кістки зберігаються в приміщенні одного з гаражів на території станції «Підзамче»

Дату перепоховання жертв Голодомору вже відкладали. Із весни 2008 року церемонію та супровідні роботи відклали на ІІІ квартал 2008 року, кажуть залізничники. Ситуація ускладнюється тим, що за санітарно-епідеміологічними нормами, ексгумацію та перепоховання можна проводити тільки в холодний період. Нову орієнтовну дату перепоховання поки що призначили на 19 або 26 жовтня.


На гроші залізничників у місці, де знайшли людські останки, уже звели капличку.

Львівська залізниця планує встановити меморіальну плиту на станції «Підзамче» в пам’ять про загиблих, випустити брошуру та зняти фільм про акцію перепоховання.

Людські останки знайшли в 2005 році під час прокладання каналізації на території залізничної станції «Підзамче». Силами залізничників та за сприяння правозахисного товариства «Меморіал» імені В. Стуса ексгумували та посортували кістки 502 осіб чоловічої статі. Серед загиблих були не тільки дорослі, а й підлітки та діти. Судово-медична експертиза встановила, що кістки належали так званим «мішечникам» – людям, які в повоєнні роки тікали від голоду зі східних областей та Бессарабії. У ямі також знайшли хрестики, медальйони, копійки та фрагменти взуття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *