ОСТАННІ НОВИНИ

Львівських роботодавців поінформували про систему недержавних пенсійних фондів

|

Львівських роботодавців та гостей з Івано-Франківської, Закарпатської областей запрошують до участі у системі недержавних пенсійних фондів. Зокрема, аби пояснити керівникам підприємств та організацій переваги такого фінансового забезпечення старості, сьогодні у Львові відбувся круглий стіл «Недержавні пенсійні фонди: економічні, податкові та соціальні вигоди українських підприємств від впровадження пенсійних програм».

«Зараз такий час, коли кожен сьогодні має вирішувати проблеми, які можуть його очікувати через 10-15 років», – переконаний голова Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг України Валерій Альошин

За його словами, на сьогодні в Україні інтерес до системи недержавного пенсійного забезпечення є досить низьким. Це не зважаючи на те, що ЗУ «Про недержавне пенсійне забезпечення» був прийнятий у 2003 році. Однією з причин цього можна назвати недостатню поінформованість населення, зокрема роботодавців, перевагами участі у НПФ.

За словами директора Українського інституту розвитку фондового ринку Дмитра Леонова, процес недержавного пенсійного забезпечення має свої переваги як для працівників, так і для роботодавців. Для одних – це достойне забезпечення старості, для інших – заощадження коштів. «Виплата однієї гривні на руки «чистими» в кишеню працівника обходиться роботодавцю десь у 1,5 гривні витрат коштів. Половина йде на внески, податки, нарахування. А для сплати тієї ж гривні, але на рахунок пенсійного фонду, роботодавець витратить лише 75 копійок. Тому що він ще отримає можливість віднести цю гривню на витрати виробництва, відповідно заощадивши 25 копійок податку на прибуток», – розповів Дмитро Леонов. Наголосили учасники представники Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг України на захищеності вкладених коштів.

Водночас, на думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елли Ліанової, сьогоднішні пенсії не в змозі надати достойне забезпечення старості. Потрібні власні заощадження. «Фактично солідарна система унеможливлює бідність, достойний рівень життя пенсіонера може забезпечити тільки додаткове пенсійне страхування», – наголосила вона. А необхідною умовою вкладання грошей працівника у НПФ Елла Ліанова назвала підвищення заробітної платні.

До речі, у сьогоднішньому круглому столі у Львові взяло участь понад 30 підприємств області та Івано-Франківської, Закарпатської областей. Серед них ЗАТ «Ензим», ВАТ «Львівобленерго», ВАТ «Кредобанк» та багато інших організацій та банківських установ. Наразі, такі круглі столи проводилися лише в Києві. Незабаром вони відбудуться у Донецьку, Одесі, Дніпропетровську, Харкові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *