ОСТАННІ НОВИНИ

Загадки "Титаніка"

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Через 95 років після найзнаменитішої аварії корабля в історії людства з`явилися нові подробиці.

Про загибель “Титаніка” вже писано-переписано, кінофільми відзнято, різних історій домислено. Здавалося б, про що ще можна пересуджувати у цій загальновідомій трагедії? Але ні. Щоразу з`являються нові факти, і навіть найменш суттєві з них викликають чималу увагу у ласих на сенсації людей.

До 95-річчя трагедії “Титаніка” англійці віднайшли лист однієї з пасажирок, якій тоді вдалося врятуватися. З нього випливає, що учасник тієї історії мільйонер Космо Даф Ґордон, якого всі постійно таврували ганьбою ще за життя і навіть після смерті, зовсім не є бездушним чудовиськом, що відмовилося допомогти людям, котрі потопали.

Пасажирський лайнер “Титанік” затонув в Атлантичному океані у квітні 1912 року. З 2 224 пасажирів корабля загинуло 1 513. Відомо, що шлюпки, спущені з “Титаніка”, відпливали з місця катастрофи напівпорожніми. При цьому з води підібрали тільки 13 осіб. Сотні інших протягом кількох годин й далі потопати в крижаній воді, але так і не дочекалися допомоги від інших.

Під час розслідування аварії юристи намагалися з`ясувати і те, чи не винні люди, які врятувалися, у навмисному ненаданні допомоги тим, хто гинув. Спогади очевидців свідчать, що ті, кому пощастило дістатися до шлюпок раніше, хотіли швидше покинути місце катастрофи і не ризикувати своїм життям. Одним з таких “нелюдів” згодом назвали сера Космо Дафа Ґордона, шотландського землевласника, котрий врятувався разом з дружиною Люсі і його секретаркою Мейбел Франкателі. Вони утрьох залишили корабель у шлюпці, розрахованій на 40 осіб. За попередньою версією, саме Ґордон підмовив веслярів гребти якнайшвидше, пообіцявши їм грошову винагороду. Через кілька тижнів після загибелі “Титаніка” мільйонер справді виплатив матросам певну суму фунтів стерлінгів. І все ж суд виправдав Ґордона, зваживши на його слова про те, що той просто віддячив веслярам за порятунок і відшкодував обмундирування, яке затонуло у поспіху.

Проте новоявлений лист його секретарки, віднайдений тепер, а написаний через кілька днів після катастрофи, може трохи змінити ставлення до шотландського сера і відбілити його реноме. Адже Франкателі дуже докладно описала обставини свого порятунку, і в цих подробицях немає нічого, що свідчило б про негідну поведінку мільйонера. За словами Мейбел, у шлюпки брали перш за все жінок, однак вони з леді Ґордон самі відмовилися відпливати без свого супутника: “Сер Космо запитав, чи можемо ми (дві жінки) спуститися у шлюпку, і ми сказали, що спустимося, якщо він піде за нами. Милі моряки дозволили нам”. З листа міс Франкателі випливає, що Ґордон сів у шлюпку тільки тому, що поблизу не було ні жінок, ні дітей. Далі вона розповідає, що веслярі намагалися відплисти подалі від корабля, тому що боялися, що шлюпку затягне у водяну круговерть, яка утворилася поблизу судна. У тексті листа немає жодних натяків на те, що Ґордон тиснув на команду, обіцяючи так званий хабар.

Про існування листа Мейбел Франкателі стало відомо після того, як її племінник виставив копію документа на аукціон Сhrіstіе`s. Очікується, що копію продадуть 16 травня разом з рятувальним жилетом, у який була одягнена жінка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *