ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові діятиме Центр правової допомоги з питань житлово-комунальних послуг

|

1 лютого 2007 року у Львові розпочинає роботу Центр правової допомоги громадянам із питань житлово-комунальних послуг, діяльність якого буде організовувати громадська організація фонд «Право і демократія». Про це йдеться в прес-релізі центру, який є в розпорядженні редакції.

Фахівці центру юридично підтримуватимуть споживачів у конфліктах з організаціями, які надають житлово-комунальні послуги. Важливою складовою роботи буде правова допомога мешканцям тих будинків, які ухвалять рішення створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Передбачено також правове консультування вже створених об’єднань співвласників.

Центр правової допомоги з питань ЖКП буде підтримувати реформи в системі управління житловим сектором Львівщини та поширюватиме інформацію про напрацювання в цій галузі серед партнерських організацій в усій Україні.

Мета діяльності Центру – підвищити рівень житлово-комунальних послуг, сприяти наближенню комунального господарства Львова і населених пунктів Львівської області до світових стандартів у цій сфері. Одним із пріоритетів діяльності Центру є поліпшення самоорганізації населення для вирішення проблем місцевого значення. Особливу увагу Центр приділятиме уразливим категоріям громадян – малозабезпеченим, пенсіонерам, інвалідам.

Фінансуватиме роботу Центру правової допомоги громадянам із питань житлово-комунальних послуг Фонд ім. Стефана Баторія (Варшава) у межах програми «Громадянські ініціативи в Східній Європі»

У 2000 році Львівська міська рада своїм рішенням затвердила Програму створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Львові, де ОСББ визнано «альтернативним варіантом утримання і експлуатації житла, а також реалізації права громадян щодо їх участі в місцевому самоврядуванні…».

Тоді у Львові було зареєстровано 58 об’єднань співвласників, сьогодні їх кількість наближається до двохсот. Незважаючи на безумовні переваги діяльності ОСББ

(залучення мешканців до управління житловим фондом, створення конкурентного середовища у сфері житлово-комунальних послуг та відповідно – підвищення їх якості) є фактори, які стримують розвиток ОСББ.

Насамперед це копітка процедура створення та державної реєстрації, а також недостатня кількість фахових управлінців. Вирішення проблемних моментів у сфері діяльності ОСББ потребує спільних зусиль влади та громадськості. Зараз готуються зміни до законодавства в частині вдосконалення регулювання діяльності об’єднань. По всій Україні створюють громадські об’єднання власників житла, які координують свою діяльність та обмінюються досвідом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *