ОСТАННІ НОВИНИ

Сильні морози негативно впливають на музейні експонати

|

Морози можуть негативно позначитися і на експонатах, які зберігають у фондах музеїв та показують на виставках. У фондах Національного музею у Львові ім. А. Шептицького зберігається близько 140 тисяч експонатів. Низька температура негативно позначається на усіх цих творах мистецтва, але особливо на іконах.

«Проблема через морози у нас завжди є, адже тоді падає вологість повітря, — розповів Західній інформаційній корпорації директор музею Ігор Кожан. – Наразі ситуація не є загрозливою, ми вживаємо різних заходів для того, щоб експонати не постраждали: утеплюємо вікна, ставимо ванночки з водою та зволожувачі».

За його словами, нині музей має близько двадцяти зволожувачів повітря різної потужності. Цьогоріч на виділені з Держбюджету 30 тисяч гривень закупили три потужні зволожувачі, а ще один такий повинен надійти до музею протягом тижня. Ще кілька відремонтували. Відтак, музей має ще дев’ять зволожувачів меншої потужності і близько вісімнадцяти – невеликої потужності. Однак, цього мало, аби забезпечити ними усі фондосховища. «Без них ситуація була б взагалі критичною, — каже Ігор Кожан. – Але ми потребуємо ще зо 6-7 потужних зволожувачів. Звісно, вони коштують багато грошей, але реставрація експонатів потребує ще більше вкладень».

Не виключено, що після такої холодної зими деякі музейні експонати таки доведеться реставрувати.

«Найгірше зміна температури впливає на ікони, — зазначає директор Національного музею у Львові ім. А. Шептицького. – Але вони усі «живі істоти», тому те, наскільки вони постраждають, залежить від дерева, лаку, яким покриті ікони тощо».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *