ОСТАННІ НОВИНИ

Львову загрожує холодна зима

|

Багатьом львів’янам доведеться не лише пережити літо без гарячої води, а й, можливо, підготуватися до холодної зими. Як з’ясувалося, винуватцями цього є вони самі.Тільки за останні два роки платники заборгували 17 млн. гривень за теплопостачання, загальний ж борг за газ на сьогодні становить 54 млн. гривень. Таку невтішну інформацію повідомили на сьогоднішній прес-конференції за участі заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства Ігоря Базарника, директора ЛКП „Львівтеплоенерго” Ігоря Марчака, директора ЛКП „Залізничнетеплоенерго” Мирона Тереха.

Ігор Базарник зауважив, що всі заходи, вжиті до неплатників: заклики, зауваження, попередження і навіть погрози – бажаних результатів не дали. Неможливо погасити всю заборгованість одразу, тому існує план щомісячної сплати заборговань, але він катастрофічно не виконується. До 20-го липня зібрали лише 370 тис. гривень, а щоб закрити місяць, потрібно ще 800 тисяч.

Як повідомив Ігор Базарник, лише невеликий відсоток злісних неплатників становлять неплатоспроможні львів’яни: пенсіонери чи безробітні. Трапляються випадки, коли візит виконавчих служб спонукає окремих неплатників розраховуватися зразу ж, дістаючи борг (інколи у кілька тисяч гривень) буквально із кишені. Тож основна причина неспоати, на думку комунальників, криється зовсім не у бідності населення.

Сьогодні тільки у 734 (із 1066) будинки Львова подається гаряча вода, проте повністю сплатили за надані послуги лише 20% з них. Ситуація набуває критичних меж. У вересні вже може бути пізно готувати Львів до холодної пори року. Заборгованість за 2003-4 роки погашена на 61%, тобто зібрано 3 млн. гривень. Ці кошти проплачуються в розрахунку за газ, а потрібен ще ремонт систем водопостачання. Часу залишилося обмаль. Львів’яни самі мають подбати про тепло в своїх домівках взимку та гарячий душ влітку.

За словами Ігора Марчака, він ледь не кожного дня контактує з газопостачальниками, аби врегулювати ситуацію. Але позиція газовиків залишається незмінною: послуги будуть надаватися лише за умови стопроцентної проплати. Загрозою соціального вибуху їх налякати важко: це, мовляв, проблеми міської влади.

Фактично щодня комунальники контактують і з корпоративними платниками. Більшість з них розуміють загрозу ситуації, зокрема житлові кооперативи, і знаходять шляхи її вирішення. Найгірша ж ситуація з будинками, що знаходяться у підпорядкуванні військових – майже всі вони уже давно забули, що таке гаряча вода. Схоже, що саме мешканці цих будинків найближчої зими можуть випробувати на собі усі принади відсутності тепла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *