ОСТАННІ НОВИНИ

Міноборони вважає, що радехівський „Меланж“ населенню не загрожує

|

Місця збереження ракетного палива Збройних Сил України не становлять безпосередньої небезпеки для населення та довкілля. Таку заяву зробила прес-служба Міністерства оборони України у відповідь на заяву народного депутата Петра Олійника щодо небезпеки, яку становлять місця збереження ракетного палива (окислювач „Меланж”) на військовому складі поблизу Радехова.

Весь ракетний окислювач зберігається у призначених для цього резервуарах, що виготовлені із спеціальних матеріалів, – повідомляє прес-служба Міністерства оборони. Склади забезпечені у необхідній кількості резервними ємкостями, що є обов’язковою умовою для забезпечення безаварійної експлуатації сховищ. Жодної кількості „Меланжу” у залізничних цистернах не міститься.

Прес-служба звертає увагу на те, що збереження ракетного палива супроводжується дієвою системою контролю з боку як самих військових фахівців, так і представників інших силових структур, місцевих органів влади, установ екологічного, санітарно-епідеміологічного контролю тощо. На базах та прилеглій території постійно беруться й аналізуються проби землі, повітря, здійснюється моніторинг стану ґрунтових вод. Перевищення встановлених норм екологічного стану довкілля не виявлено.

Разом з тим, накопичування на складах „Меланжу“, що у сучасних Збройних Силах України не використовується, розпочалося ще на початку 60-х років. Проблема утилізації цього елементу ракетного палива потребує значних фінансових витрат та має вирішуватися на загальнодержавному рівні.

Нагадаємо, що керівник блоку “Наша Україна” у Львівській області Петро Олійник, повідомив, що на військовому складі поблизу Радехова зберігається чотири тисячі тонн небезпечного окислювача “Меланж”. Зважаючи на те, що терміни безпечного зберігання суміші давно минули, а з роками окислювач стає агресивнішим, “Меланж” може перетворитися на зброю масового знищення.

“Лише на території Західного оперативного командування у Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях зберігається близько 4 тисяч тонн отруйного окислювачу ракетного палива „Меланжу“, – повідомив депутат.

За словами військового аналітика, полковника Олександра Пушкаря, “Меланж” – це компонент палива для ракет оперативного рівня. “Колись ракети возили на полігон і запускали. Оскільки нині такого не практикують, то не знають, що робити з окислювачем, – зазначив полковник Пушкар. – Окрім того, в Україні немає технології утилізації цієї небезпечної речовини…” На Радехівському військовому складі кількість окислювача перевищує норму в 24 рази. “Меланж” зберігається в алюмінієвих ємностях, які ущільнені гумовими прокладками. За словами пана Пушкаря, активна суміш може роз’їсти їх, і тоді слід очікувати найгіршого – витоку назовні.

За твердженням Петра Олійника, поблизу військового складу чимало АЗС, тож, якщо трапиться витік окислювача, є небезпека його злиття з паливом. “Разом із паливом ця суміш найбільш небезпечна, оскільки може знести все”, – зазначив він. До слів нардепа полковник Пушкар додав, що навіть не дуже велика доза “Меланжу” стає вибухонебезпечною, що може призвести “до руйнування на досить великій території та масового отруєння”.

З огляду на це, Петро Олійник закликав узяти цю проблему під громадський контроль, “поки ще не пізно”. Наразі не відомо, як саме її вирішуватимуть, оскільки з технологією утилізації такого компоненту обізнані лише зарубіжні спеціалісти…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *