ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розглядатимуть справу про банкрутство відомого в Івано-Франківську забудовника

Омелян ШЕВЧУК

|

Господарський суд Івано-Франківської області, який розглядав справу про неплатоспроможність директора успішної будівельної компанії «Вертикаль» та «Першого віконного заводу» Олега Лєпєніна, виявив, що він не задекларував понад 18 мільйонів гривень.

Через недостовірну інформацію в деклараціях провадження про банкрутство бізнесмена закрили. Але забудовник не погодився з ухвалою франківського суду, тому подав апеляцію – тепер справу розглядатиме Західний апеляційний господарський суд у Львові. Про це пише франківське видання Versii.

У липні 2021 року бізнесмен з Івано-Франківська, директор та засновник інвестиційної будівельної компанії «Вертикаль» та ТОВ «Перший віконний завод» Олег Лєпєнін оголосив себе банкрутом.

Тоді Господарський суд Івано-Франківської області відкрив щодо нього провадження у справі про неплатоспроможність. Суд ввів процедуру реструктуризації боргів щодо боржника та мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Згідно з інформацією у реєстрі судових рішень, заборгованість Олега Лєпєніна перед кредиторами становила на той час близько 40 мільйонів гривень, з яких більше 39,8 мільйона гривень франківський бізнесмен винен компанії ТОВ «Фінансова компанія «Леверідж».

Історія цього боргу розпочалася ще у 2006-2007 роках і сягає своїм корінням діяльності будівельної фірми «Екстім», в якій Олег Лєпєнін був на той час співзасновником та комерційним директором. ТОВ «Екстім», яке згодом перейменували в ТОВ «Передмістя 2000», уклало тоді кредитні угоди з Акціонерним комерційним інноваційним банком «УкрСиббанк», в яких Лєпєнін фігурував як поручитель.

У зв’язку з неповерненням кредитних коштів, «УкрСиббанк» звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області із позовом до ТзОВ «Фірма «Екстім». Судовий розгляд завершився майже 12 років років тому – 25 липня 2011 року суд ухвалив стягнути з Лєпєніна як з поручителя 21,84 мільйона гривень боргу на користь банку.

Оскільки кошти від фірми-боржника так і не надійшли, у 2014 році банк подав позов до Вищого спеціалізованого суду. І в цьому випадку суд теж визнав справедливими вимоги кредиторів та ухвалив стягнути з Олега Лєпєніна на користь «УкрСиббанку» вищезгаданий борг за кредитом.

Після того, як банкіри втомилися «вибивати» проблемну заборгованість, із заявою про заміну сторони виконавчого провадження до суду звернулася фінансова компанія «Леверідж». У червні 2016 року ухвалою Івано-Франківського міського суду сторону стягувача замінили з ПАТ «УкрСиббанк» на ТОВ «ФК «Леверідж».

«За той час, поки тривала судова тяганина, сума боргу Олега Лєпіна як поручителя за кредит заснованої ним будівельної фірми продовжувала неухильно зростати. Фінансова компанія “Леверідж” звернулася до суду з вимогою відшкодувати інфляційні витрати розміром 5,78 мільйона гривень, 3% річних та основної винагороди приватного виконавця. Вимоги кредитора підтримав Бабушкінський районний суд міста Дніпропетровська», – пише видання.

Відповідно до даних, опублікованих в ухвалі Господарського суду, станом на червень 2021 року з боржника було стягнуто всього 12 260 гривень 63 копійки за одним із проваджень та 52 635 гривень 13 копійок – за іншим.

Сам Олег Лєпєнін тим часом займався банкрутством заснованого ним підприємства. Так, у червні 2020 року ТОВ «Передмістя 2000» припинило свою державну реєстрацію у зв’язку із банкрутством.

Банкрут з елітною нерухомістю

Як вдалося з’ясувати виданню, це не перший випадок, коли кредиторську заборгованість з Олега Лєпєніна намагаються стягнути через суд. І один із багатомільйонних кредитів він якраз брав на нерухомість в Дем’яновому Лазі – одному з елітних мікрорайонів на околиці Івано-Франківська.

У 2007 році Олег Лєпєнін оформив іпотеку на 960 тисяч доларів у банку VAB (ПАТ «Всеукраїнський Акціонерний Банк»). У 2015 році цей банк подав позов про стягнення з нього 14,57 мільйона гривень заборгованості за кредитним договором на предмет іпотеки.

В ході судового розгляду намагались з’ясувати реальну ринкову вартість нерухомості в Дем’яновому Лазі на вул. Нескорених (житлового будинку площею 575,5 кв м та земельної ділянки площею 0,2426 га), під яку, власне, і була оформлена іпотека на майже мільйон доларів.

Врешті через два роки справу закрили, і в 2017 році був укладений договір про відступлення прав вимоги за іпотечним договором з ТОВ «Фінансова компанія «Фінтайм Капітал». Згодом батько франківського забудовника Святослав Лєпєнін викупив право вимоги у фінансової компанії, став кредитором свого сина та іпотекодержателем майна – тієї самої елітної нерухомості в Дем’яновому Лазі.

На той час кредитна заборгованість Олега Лєпєніна вже становила майже 30 мільйонів гривень (29 291 889,19 грн). Де диспетчер «Водоекотехпрому» (саме там на той час працював батько забудовника) взяв понад 4,5 мільйона гривень на закриття боргів свого сина-бізнесмена, невідомо.

Ще одна маніпуляція з багатомільйонним банківським кредитом

З’ясувалося, що Олег Лєпєнін також домігся, аби йому «пробачили» багатомільйонний борг за кредитом в банку «Райффайзен Банк Аваль». Тут допомогла «технічна помилка».

У 2012 році «Райффайзен Банк Аваль» позивався до ТзОВ «ТЦ Екстім-Престиж», засновниками якого були Святослав та Галина Лєпєніни, а директором – їхній син Олег Лєпєнін. З матеріалів справи стало відомо, що «ТЦ Екстім-Престиж» боргував банку 992 тисячі доларів (кредит під 13%) та понад 3,38 мільйона гривень (кредит під 22%) за договором переведення боргу. Суд позов банку не задовольнив, оскільки під час розгляду з’ясувалось, що підпис Лєпєніна був на обох договорах: і первісного боржника, і нового.

Відтак «Райффайзен Банк Аваль» не тільки не отримав свої кошти, а ще й мав повернути компанії Лєпєніна 21 504 доларів та 139 725 гривень. Також суд визнав недійсним договір іпотеки на нежитлові приміщення в ТЦ «Екстім-Престиж» на розі вул. Мельника – Січових Стрільців. Ця нерухомість відразу ж після виведення з іпотеки була оформлена на Лілію Матвєєву – цивільну дружину Олега Лєпєніна.

Зухвалий план реструктуризації боргів

Олег Лєпєнін розробив власний план реструктуризації боргів. Бізнесмен, директор двох успішних компаній, для погашення вимог кредиторів погодився виділяти сміховинну суму – 650 гривень щомісяця. Загалом було передбачено 60 платежів. З таким розрахунком Олег Лєпєнін, який має майже 40 мільйонів гривень боргу, хотів повернути кредиторам лише 39 тисяч гривень, тобто менш ніж 0,1% багатомільйонного боргу.

А все тому, що за поданими деклараціями живе він дуже скромно. У справі про банкрутство відомий в Івано-Франківську забудовник заявив, що є власником лише ¼ частини квартири, корпоративних прав в ТОВ «Кветтер» на загальну суму 54 450 гривень, а як директор ІБК «Вертикаль» та ТОВ «Перший віконний завод плюс» отримує 9600 гривень (за вирахуванням податків та зборів) зарплати на місяць.

Неправдиві відомості в деклараціях та їхні наслідки

У травні 2022 року у справі про реструктуризацію заборгованості суд відсторонив арбітражного керуючого та призначив нового.

2 листопада 2022 року в судовому засіданні нова арбітражна керуюча подала звіт за результатами перевірки декларацій, поданих Олегом Лєпєніним. Вдалося з’ясувати, що відомості, відображені боржником в деклараціях, не відповідають фактичним даним стосовно фінансового стану боржника.

В деклараціях не відображена така інформація:

  • витрати на численні закордонні поїздки (понад 20 поїздок в Німеччину, Іспанію, Францію, Грецію, Польщу, Єгипет, Туреччину та ОАЕ);
  • не зазначено джерела походження більше 3 мільйонів гривень, якими було здійснено витрати у 2019 році;
  • не вказано, за які активи були придбані автомобілі членів сім”ї (шість автівок вартістю від 10 до 25 тисяч доларів кожна);
  • не згадано про отримання дивідендів від господарської діяльності товариств, які пропорційно належать боржнику та членам сім”ї, часток у їхньому капіталі, що свідчить про формальність членства відповідних осіб у підприємствах задля ухилення декларування доходу (йдеться про ТОВ «Перший віконний завод Плюс», ТОВ «Перший віконний завод ІФ», ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Вертикаль»; які є успішними, прибутковими лідерами будівельного ринку Івано-Франківська та області)
  • наявне неспівпадіння відомостей, відображених у декларації із відомостями податкової звітності (щодо отримання доходу від продажу рухомого й нерухомого майна та здачі в оренду);
  • за результатом аналізу декларації та виписок по рахунках боржника в деклараціях не відображено значні грошові кошти, які належать боржнику;
  • боржник не повідомив про депозитні рахунки (понад 3 мільйони гривень).

Видання пише, що загалом йдеться орієнтовно про 18 мільйонів гривень, які не були задекларовані. Крім того, за даними журналістів, майже 1,5 мільйона гривень Олег Лєпєнін перерахував на розвиток благоустрою громади в селі Чернієві.

Через подання боржником недостовірної інформації про його доходи та доходи членів його сім’ї 2 листопада 2022 року збори кредиторів прийняли рішення про закриття провадження у справі про банкрутство фізичної особи Лєпєніна Олега Святославовича.

Заборона виїзду закордон

3 лютого 2023 року виконавча служба винесла постанову про опис та арешт майна Олега Лєпєніна через невиконання рішення суду про стягнення на користь «Фінансової компанії «Леверідж» інфляційних виплат розміром більше 4,94 мільйона гривень, нарахованих за прострочення грошового зобов’язання.

Державний виконавець ще 8 жовтня 2020 року надіслав вимогу боржнику надати відомості про майно, доходи, кошти та місце роботи. Втім Лєпєнін не зробив цього і подав декларацію з приховуванням майна. Оскільки заборгованість перед стягувачами залишилась непогашена, а боржник протягом двох з половиною років не виконав рішення суду, була прийнята ухвала про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України Олега Лєпєніна.

Апеляції

«Забудовник-банкрут» не погодився з закриттям провадження про свою неплатоспроможність і подав апеляцію до Західного апеляційного господарського суду. Тепер Олег Лєпєнін просить львівський суд скасувати ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області та передати справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Паралельно Івано-Франківський апеляційних суд розглядає апеляційну скаргу на ухвалу Івано-Франківського міського суду від 2 березня 2023 року в справі за поданням заступника начальника відділу ДВС у місті Івано-Франківську Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кузика І.І про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника Олега Лєпєніна.

Журналісти підкреслюють, що будуть стежити за розвитком судових слухань, зважаючи на популярність й успішність забудовника в Івано-Франківську, який вочевидь прагне уникнути сплати кредитних заборгованостей.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *