Пологовий на Мечнікова йде на рекорд

Світлана РАДІШЕВСЬКА, Львівський портал

|

Львівський комунальний клінічний пологовий будинок №1 сподівається побити цього року власний рекорд з часів 1984 року, коли востаннє тут народилася найбільша кількість немовлят – 5 243.

За останні 30-40 років у цьому пологовому будинку народжувалось до і понад 3 тисячі немовлят і лише за останні кілька років ця цифра перетнула межу 4 тисячі. На даний час ця цифра дійшла до позначки понад 5 тисяч діток. Невідомо, чи на ці показники вплинуло те, що у Львові почали більше «любитися», чи те, що у місті врешті почали створювати європейські умови для медичного обслуговування матерів та дітей, але факт залишається фактом.

Побити рекорд 30-річної давнини

Отож, як зазначив сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий, востаннє у цьому міському пологовому будинку, що знаходиться на вулиці Мечнікова, 8, найбільше було народжено дітей у 1984 році – 5 тис 243 дитини. У цьому році цей показник, як сподівається керівництво та персонал медзакладу, буде перевершено.

«Ми очікуємо, що в цьому пологовому будинку буде народжено орієнтовно 5 тисяч 250-300 діток. Тобто це буде рекорд за останні 30 років», – зазначив А.Садовий.

Водночас головний лікар міського комунального пологового будинку №1 Людмила Шекета зазначила, що до цього рекорду їхній медзаклад йшов аж шість років. Адже покращення якості надання медичної допомоги у цьому пологовому будинку призвело до збільшення кількості мешканців Львова та області, що звертались до них з приводу пологів.

«До прикладу, у 2011 році у нас пологів було 4 тисячі, у 2012 році – 4 тис 720 і в цьому році ми сподіваємось побити рекорд, встановлений у 1984 році. Адже у цьому році у нас народилося 5 тис 167 немовлят, а до кінця року ми очікуємо, що народиться як мінімум 5 тис 244 дитини. Насправді для нас рекорд це не самоціль. Рекорд – це ми себе тішимо тим, що до нас звертаються люди. Напевно ми десь заслужили того, що у нас хочуть народжувати жінки. І ми цим тішимось», – зазначила вона.

Ювілейне 5-тисячне немовля  

Як розповіла Людмила Шекета, в середньому за добу у цьому пологовому будинку народжується 20 немовлят. До речі, саме стільки діток народилося тут за останню добу, зазначила лікар. «Звичайно, кількість пологів різниться. Іноді за добу народжується 15 немовлят, а деколи 30. Був навіть і рекорд – за добу народилось 36 немовлят. Усім породіллям та немовлятам була надана фахова медична допомога. Серед народжених немовлят у цьому році було 52 двійні, трійнят ще не було. Також була народжена у нас дівчинка вагою 5 кг 400 грам, щоправда через її вагу пологи проходили шляхом кесаревого розтину», – розповіла Л.Шекета.

Цього року п’ятитисячне немовля народилося в першій декаді грудня, у період активних подій на Євромайдані, розповіла головний лікар полового будинку. «Жінка народила дівчинку, це друга її дитинка. Це була звичайна українська жінка, гарна. Ми зробили їй від пологового будинку подарунок на пам`ять – рамочку на картинку, на якій можна залишити відбитки кінцівок дитинки та вставити фотографію. Породілля була приємно здивована», – розповіла Людмила Шекета.

Разом із першої хвилини появи на світ

У Львівському комунальному клінічному пологовому будинку №1 створені усі умови сумісного перебування матері та дитини. «У 2006 році лише 46% наших матусь лежали в палатах разом з малюками. Також у нас стали можливими партнерські пологи для 100% жінок, які цього бажають», – повідомила Л.Шекета.

На сьогодні, за її словами, кількість партнерських пологів у медзакладі на Мечнікова сягає 80%. Здебільшого першими на руки хочуть взяти немовлят татусі (78-80%), але й бувають випадки, коли при пологах присутні матері, сестри, а іноді подруги. Для вразливих чоловіків, медперсонал закладу завжди має напоготові нашатирний спирт та кисень.

«Коли ми починали запроваджувати партнерські пологи у Львові, а це було у 2006 році, то ця цифра становила 46-50%, бо не було таких умов як зараз. А тепер створені відповідні умови, коли за бажанням жінки, на пологах можуть бути присутні чоловік чи інші близькі їй люди», – розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Загалом, як повідомив багатодітний батько і водночас мер Львова Андрій Садовий, 60% народжених у Львові дітей народилося власне у цьому пологовому будинку на Мечнікова. При цьому, за його словами, ще дуже багато жінок приїжджає сюди народжувати з області. Водночас головний покращувач демографічної ситуації у Львові зізнався, що його діти народилися у пологовому на Некрасова.

«Нам важливо, щоби у Львові народжувалось більше дітей, щоб львів’ян було багато, щоб українців було багато. Ніхто нічого не придумав, тільки треба закохуватись і народжувати. Тому для цього у пологовому будинку створюються найсприятливіші умови», – резюмував А.Садовий, очевидно натякаючи на власний досвід.

Відтак начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб поспішив заспокоїти міського керманича щодо демографічної ситуації у місті. За словами В.Зуба, народжуваність у Львові стабільно зростає.

Так, за 9 місяців цього року у місті Лева загалом народилось 6 тис 55 дітей, що на понад сотню більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Якщо порівняти ці дані з аналогічними періодами 2007-2008-2009 років, то загалом у цьому році на 300-350 дітей народилось більше», – зазначив головний медик Львова.

Мільйонні вкладення у генофонд Львова 

Створення найсприятливіших умов у пологовому на Мечнікова потребувало капітальних інвестицій. Так, за останні 6 років у цей половий будинок було інвестовано 9 млн грн. з міського бюджету. Завдяки таким капіталовкладенням, у медзакладі значно покращилась матеріально-технічна база: проведено капітальний ремонт даху, балконів, приймального покою, стерилізаційного залу, пологового і анестезіологічного відділень, палат інтенсивної терапії для жінок та новонароджених, операційного блоку, післяпологових палат, тощо.

«Цей пологовий будинок є сучасний, якісно обладнаний. Це є дуже високий рівень і кращого у Львові немає. Він є взірцем для інших. Зробити тут залишилось ще не багато – потрібно інвестувати кошти ще у новий дизель-генератор і в харчоблок. На це потрібно приблизно 3-5 млн грн.», – додав мер Львова.

 P.S.: Львівський комунальний клінічний пологовий будинок №1 сертифіковано державою за звання «Лікарня доброзичлива до дитини», «Заклад якісного медичного обслуговування», «Чиста лікарня безпечна для пацієнта». Також заклад нагороджений дипломом як лауреат загальнонаціонального проекту «флагмани сучасної медицини», отримав Національну медичну премію «ТОП-100 в медицині». А це є визнання на загальнодержавному рівні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *