ОСТАННІ НОВИНИ

NYT знайшло місце, де в Білорусі може зберігатись російська ядерна зброя

Олег Дерев'янко

|

Будівництво сховища для російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі, ймовірно, почалось у березні 2023 року неподалік міста Осиповичі, де ще з радянських часів розташовувалась військова база. Про це йдеться в публікації The New York Times, яка проаналізувала супутникові знімки об’єкта, повідомляє Європейська правда.

За даними відомства, майданчик для зберігання російської ядерної зброї розташований за приблизно 180 кілометрів на північ від кордону з Україною.

Імовірне місце зберігання ядерних боєголовок розташоване в тому ж місті, що й білоруські ракети «Іскандер», які можуть бути використані для запуску ядерних або звичайних боєголовок і які Росія передала Білорусі у 2022 році.

Нові конструкції, будівництво яких виявили на супутникових знімках біля Осиповичів, мають особливості, унікальні для ядерних сховищ усередині Росії.

Нова зона з високим рівнем безпеки оточена трьома шарами огорожі на додаток до наявного периметра безпеки всієї бази. Також видання помітило критий вантажний майданчик, з’єднаний з прихованим підземним бункером радянських часів.

Для захисту майданчика біля Осиповичів, як показують знімки, також було розгорнуто систему протиповітряної оборони – вона з’явилась не пізніше середини 2023 року.

Член Федерації американських вчених Ганс Крістенсен, який проаналізував об’єкт в Осиповичах, вважає, що об’єкти в Білорусі, «схоже, призначені для того, щоб нервувати найсхідніші країни-члени НАТО, але не дадуть Росії нової значної військової переваги в регіоні».

В останні тижні, за словами Крістенсена, на об’єкті розпочалося будівництво нових конструкцій: «Деталі ще не визначені, але будівництво явно вийшло на новий етап».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *