ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові розібрали віллу Захаревича

Андрій Котенський

|

Львів’яни забили на сполох та звернулися до управління охорони історичного середовища міста через варварську реконструкцію двоповерхової вілли Захаревича, що є пам’яткою архітектури місцевого значенняна. Відповідне звернення від львів’янина Назарія Лебяка зареєструвала Гаряча лінія міста.

На фото залишки вілли спорудженої 1929–1930 роках за проектом бюро Карля Ольґерда Юраша, Євгена Червинського та Альфреда Захаревича на вул. Горбачевського, 19. Ремонтники фактично знищили цокольний поверх із мансардою та високим двосхилим дахом.

Як повідомляв Львівський портал, йдеться про віллу Захаревича, яка розташована в історичному ареалі Львова. Вона разом із земельною ділянкою на вул. Горбачевського, 19 є у власності Карпатського відділення Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України. Тривалий час заклад просуває будівництво тут житла.

Першою увагу на будівельні роботи на цьому об’єкті звернула активістка й пам’яткозахисниця Анна Біликівська, але посадовці мерії запевнили, що це лише реставрація, яка відбуваються відповідно до затвердженого проекту.

«Будівля знаходилась в незадовільному стані. Окремі елементи, зокрема дахові конструкції та покриття, взагалі аварійні… Роботи виконують на підставі дозволу ЛВ 114162140782 (виданий 01.08.2016 інспекцією ДАБК у м. Львові)», – йдеться в повідомленні міського управління охорони історичного середовища.

Проєктом передбачено реставрацію пам’ятки, зокрема:

  • зберегти первісну планувальну структуру приміщень;
  • відновити сходовий марш між другим і третім поверхами;
  • відновити приміщення холу;
  • провести натурні дослідження та зондажів поліхромії внутрішніх приміщень;
  • реставрувати та відтворити тиньк стін на підставі натурних досліджень;
  • фрагментарно замінити і ремонтувати дерев’яне перекриття.

У мерії також запевняють, що хвилюватися за долю вілли не потрібно, бо їй буде повернуто історичного вигляду.

«У 2023 році на звернення власника управління надало висновок щодо «Виконання невідкладних робіт щодо виведення з аварійного стану будинку № 19 на вул. І. Горбачевського у м. Львові». Проєкт на розгляді передбачав демонтаж дерев’яних елементів будинку, цегляних перегородок четвертого поверху (мезоніну), цегляних фронтонів по осях 2 і 3, підсилення стрічкових фундаментних стін, підсилення перекриття другого поверху з подальшим їх відновленням та збереженням покрівлі з глиняної черепиці. Висновок передбачає зберегти геометричні параметри будівлі, конфігурації конструктивної системи, ухилів дахів як вони є, автентичної покрівлі керамічної дахівки з її повторним використанням (подальшим перекладанням), реставрацією та відновленням сходових маршів. Загалом робочий проєкт передбачає відновити до її історичного вигляду 1930-х років – додали в міському управлінні охорони історичного середовища.

Передісторія

У 2015 році Карпатське відділення Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України отримало містобудівні умови та обмеження на будівництво на вул. Горбачевського, 19 у Львові п’ятиповерхового житлового будинку нібито для своїх працівників.

Через це будівництво у Львові виник скандал, а у мерії заявили, що не дадуть зводити житло, натомість тут мали облаштувати сквер та громадський простір.

У 2019 році мерія уже скасовувала цю містобудівну документацію, адже Академія наук, готуючись до будівництва, самовільно зрізала на цьому місці дерева. Втім уже на початку 2020 року навчальний заклад поновив дію містобудівних умов через суд. Міська рада подала апеляцію, але програла. Згодом суд удруге став на бік інституту і дозволив забудувати зелену зону.

Довідково:

Цегляну віллу на вул. Горбачевського, 19, відому як вілла Захарева, збудували у 1929-1930 роках за проєктом архітектурного бюро Альфреда Захарієвича.

Цей будинок є останнім із чотирьох приватних осель, в яких у Львові мешкала родина відомого архітектора.

Вілла має декілька поверхів, мансарду та високий двосхилий дах, її зводили на території садової ділянки як окремий об’єкт. Дотепер зазнала значної перебудови.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *