ОСТАННІ НОВИНИ

Театр Заньковецької 19 травня представить прем’єру за Шекспіром

Наталя Дуляба

|

Національний театр імені Марії Заньковецької готує нову прем’єру. Цього разу – трагікомедію «Буря» за п’єсою Вільяма Шекспіра, яка з’явиться у репертуарі сцени «Стрих» 19 травня. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі театру.

«За сюжетом Просперо з донькою відбуває вигнання на острові, що повен духів, – дикий та неприступний. Він тут і володар, і диктатор. Все змінює буря: кораблетроща закинула на острів вельмож – правителів країн далеких та давніх недругів Просперо, що відібрали у нього владу та свободу. Чи допоможе магія Просперо розплутати старі незгоди й чвари?», – так описують свою нову постановку заньківчани.

Головну роль у «Бурі» виконуватиме відомий актор театру і кіно Олег Стефан, запрошений актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Крім того, Національний театр імені Марії Заньковецької продовжує запрошувати до співпраці відомих українських режисерів, тож цю виставу ставитиме харківська режисерка Оксана Дмітрієва – головна режисерка Харківського державного академічного театру ляльок імені В. Афанасьєва. Заклад у прифронтовому Харкові зараз не має можливості ставити вистави на власній сцені, але проводить їх на різних безпечніших локаціях міста. Тож ця співпраця, кажуть митці, – можливість творити разом під час війни.

Олег Стефан на репетиції разом із Оксаною Дмітрієвою

Водночас Оксана Дмітрієва є лауреаткою цьогорічної премії «Woman in Arts» у номінації «Жінки у перформативному мистецтві». Премія заснована 2019 року структурою «ООН Жінки в Україні» та Українським інститутом у рамках підтримки глобального руху за гендерну рівність HeForShe.

Сама ж режисерка Оксана Дмітрієва так говорить про «Бурю»: «Це сумна казка для дорослих про те, що людство не може подорослішати, про манію величі та цей божевільний світ. Нам подарували рай, а ми його перетворюємо на пекло. Кому належить острів? Він апріорі не належить нікому. Ми, люди, не готові до цього. Ми маємо, особливо сьогодні, виставляти кордони. Якщо ми їх не встановимо, їх встановлять за нас. Ідеальний світ – це світ, який не належить нікому. Але наш світ не ідеальний».

Зазначимо, що це вже дванадцята прем’єра заньківчан у цьому театральному сезоні. Крім актуальності п’єси, у репертуар трагікомедію «Буря» додали ще й з нагоди 460-річчя від ймовірної дати народження легендарного англійського драматурга Вільяма Шекспіра.

Квитки на прем’єру вистави «Буря» 19, 21 травня доступні за цим посиланням.

Як повідомляв Львівський портал, у травні театр Заньковецької готує ще одну прем’єру, присвячену композитору Володимиру Івасюку. Виставу «Червона рута» можна побачити на великій сцені вже 11 травня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото – Христина Король

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *