ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині хочуть створити бюро збереження культурної спадщини

Наталя Дуляба

|

Влада міста та області, науковці, архітектори виношують ідею створення на Львівщині бюро збереження культурної спадщини, яке має впровадити механізми збереження унікальних пам’яток регіону. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОДА.

 

«Створене бюро матиме великий вплив на область. До проекту будуть залучені партнери та волонтери. В межах своєї діяльності також триватиме просвітницька робота, адже часто збереження більш пріоритетне, ніж відновлення», – розповів ініціатор проекту музикант і арт-менеджер Павло Гудімов.

2020 рік на Львівщині збираються проголосити роком охорони культурної спадщини. Відповідні заходи, які відбуватимуться протягом року, вже напрацьовує спеціальна робоча група при ЛОДА. Вона й опрацьовує можливість створення згаданого бюро збереження культурної спадщини.

Рік спадщини має на меті показати недооціненність культурної спадщини Львівщини, а також підвищити туристичну привабливість та поширити інформацію про культурні об’єкти на території області.

Як водночас зауважив заступник голови Львівської ОДА Іван Собко, на території Львова та області також потрібно дослідити місцеві пам’ятки, аби з’ясувати, у якому стані вони перебувають. Тоді депутатський корпус зможе затвердити профільні програми, якими співфінансуватимуться реставраційні роботи.

«Ми повинні напрацювати та запропонувати концептуальний продукт, який можна буде подати на розгляд сесії. Кожну пам’ятку архітектури, культури чи природного фонду треба дослідити та розуміти, скільки місцева влада готова вкладати у реставрацію того чи іншого об’єкту. За останні 10 років не було передбачено стрічки у державному бюджеті на відновлення спадщини. Якщо буде документ від робочої групи з баченням ситуації, ми зможемо винести це на затвердження депутатському корпусу та створити профільні програми», – додав Іван Собко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *