ОСТАННІ НОВИНИ

Поліклініки Львова з жовтня будуть фінансуватися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом»

Соломія Головіна

|

Заклади охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, планують перевести з жовтня на нову систему фінансування. Про це сьогодні, 28 лютого, під час прес-конференції повідомив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Він додав, що на сесійне засідання Львівської міськради 22 березня планують винести проекти ухвал, які декларуватимуть перетворення закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, в комунальні некомерційні підприємства.

«Досвід у цьому в нас є. Дві стоматполіклініки перетворені в комунальні некомерційні підприємства, а дві – ні, тому що справи в судах… Тут є одна особливість. Якщо у Львові є 12 закладів охорони здоров’я, які надають первинну меддопомогу, то всі вони мають набути статусу комунального некомерційного підприємства. Якщо цей статус отримали лише 10, то заклади не зможуть підписати угоду з Національною службою здоров’я…», – сказав він.

За його словами, з січня державні бюджетні установи мають реорганізовуватись у комунальні некомерційні підприємства, а з липня мають почати фінансування закладів первинної медичної допомоги за новою моделлю.  Однак у Львові за цю реорганізацію планують взятися у жовтні. Як він пояснив, законодавець дає друге і третє «вікно можливостей»: той, хто не встиг до 1 липня, може зробити це до 1 жовтня або до 31 грудня.

«Це робиться для того, щоби реалізувати принцип «гроші йдуть за пацієнтом».  Державні гроші підуть в ту медичну установу, куди прийшов пацієнт, а не там, де він зареєстрований, як це відбувається зараз», – пояснив Володимир Зуб.

Водночас головний медик Львова пояснив, що лише за умови зміни організаційно-правової форми заклади охорони здоров’я первинної ланки матимуть можливість укласти договір з  Національною службою здоров’я, через яку, власне, і здійснюватиметься фінансування з державного бюджету, оскільки мед субвенцій вже не буде.

«Думаю, з весни цього року ми почнемо офіційно підписувати декларації на обслуговування. Десь з 1 жовтня ми підпишемо угоду Національною службою здоров’я України і почнемо працювати за новою системою фінансування закладів охорони здоров’я. Плати  за надані послуги  на первинній допомозі на етапі сімейного лікаря законодавець не передбачає», – зазначив Володимир Зуб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *