ОСТАННІ НОВИНИ

Поліція знайшла залізничника, якого викрали 8 місяців тому

|

Поліція звільнила Валерія Людмирського, якого викрадачі 8 місяців утримували в заручниках заради викупу 10 мільйонів євро. Про це у Facebook повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Як повідомив міністр,у результаті багатомісячної складної і кропіткої оперативно-розшукової роботи поліція Київської області провела блискучу операцію і звільнила Валерія Людмірского, викраденого 18 липня 2016 року. Двоє фігурантів справи затримані, тайник-бункер для заручників встановлений, вилучено зброю та вибухівку. Проводяться заходи щодо розшуку та затримання організатора та замовника злочину.

Начальник департаменту електропостачання «Укрзалізниці» Валерій Людмірскій був викрадений під час прогулянки з собакою ввечері 18 липня 2016 року. Зловмисники застрелили собаку і під загрозою зброї змусили потерпілого сісти в їх автомобіль. Пізніше викрадачі вступили в контакт з сім’єю з вимогою викупу в 10 мільйонів євро.

8 місяців правоохоронці проводили голосну і негласну відпрацювання цього злочину, встановлювали коло осіб, які могли бути причетні і місце, де міг утримуватися викрадений.

«Вчора вночі в приватному будинку в селі Фастівець Київської області правоохоронців виявили підвальний тайник-бункер, що складається з 2 камер, обладнана вентиляція, освітлення, водопостачання та каналізація, броньовані дверей і постійне відеоспостереження – приміщення явно спеціально готувався для тривалого утримання заручники. У сусідній камері вилучено автомат Калашникова, магазини для нього, пістолети іноземного виробництва, підстовбурний гранатомет з гранатами і кілограм тротилу», – повідомив А. Аваков.

За словами потерпілого, били його тільки під час викрадення, в решту часу фізичних тортур не застосовувалося. Наразі потерпілий перебуває  в лікарні, за словами лікарів, його життю і здоров’ю нічого не загрожує.

За підозрою в участі в злочині затримано громадянина РФ (дагестанець) і громадянин України. Проводяться заходи щодо розшуку та затримання організатора та замовника злочину.

Кримінальне провадження, по Раніше відкрите статті 115 (Умисне вбивство) перекваліфіковано на статті 189 (вимагання) і 146 (Незаконне позбавлення СВОБОДИ або викрадення) КК України.

За даними слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну легально в 2015 році і залишалися на території країни вже незаконно більше двох років. В ході реалізації злочинного задуму, вони завербували громадянина України, мотивували його прийняти іслам, і при його сприянні купили приватний будинок в селі Фастівець Київської області. Потім в підвалі будинку був обладнаний тайник-бункер з двома камерами для тривалого утримання заручників.

Валерій Людмірскій став першим державним чиновником, який був викрадений заради викупу.

Судячи з тривалої і ретельної підготовки та обладнання бункера, метою ОЗУ було системне викрадення і незаконне утримування людей з метою викупу.

Нацполіція перевіряє причетність встановлених учасників викрадення Валерія Любарського до відомим міжнародним ОЗУ і звернулася в СБУ з проханням перевірити, чи не мають фігуранти справи відношення до ісламським терористичним групам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *