ОСТАННІ НОВИНИ

Потужні танки приборкують тендітні дівчата

|

У суспільстві побутує стереотип, що важка броньована техніка – справа нежіноча. Втім, дівчата-курсанти, які здобувають військовий фах спеціалістів по роботі з особовим складом в Національній академії сухопутних військ, не залишають такому твердженню жодних шансів. Зараз вони разом зі своїми однокурсниками чоловічої статі відточують теоретичні знання на справжній військовій техніці у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки видового військового вишу. Про це львівському порталу повідомили у прес-службі Академії СВ.

Одним з найскладніших випробувань як для дівчат, так і для юнаків, є приборкання багатотонних бойових машин. До слова, в Академії програма підготовки офіцерів по роботі з особовим складом майже не відрізняється від вишколу майбутніх командирів механізованих підрозділів. Тож, чи не основним зразком озброєння для них є бойова машина піхоти. Саме водінню БМП приділяють чимало часу курсанти цієї спеціальності. Однак досвід бойових дій, зокрема й отриманий в зоні АТО, засвідчив, що справжньому офіцеру-професіоналу варто знайти якомога більше зразків бойових броньованих машин – на справжньому полі бою може статись різне. Тож, у якості ознайомчих вправ практичного водіння, курсанти повинні сісти за кермо БТРу, за важелі багатоцільового легкоброньованого тягача МТЛБ, а також спробувати себе у ролі механіка-водія танку Т-64 БВ.

«Бойову машину піхоти вперше ми водили цієї осені. А сьогодні ми віч-на-віч познайомились із танком. Враження приємні, страшно не було взагалі. Я навіть не очікувала, що це так просто… Зараз я вже знаю, що для ефективного керування танком необхідно уявити себе одним цілим з ним, руки й ноги практично повинні злитись з важелями та педалями, а механік-водій стати мозком, який цим всім керує», – поділилась враженнями курсант Оксана Назарко.

Її одногрупник, старший солдат Олексій Камошин до вступу в Національну академію сухопутних військ він проходив військову службу за контрактом у 1-й окремій танковій бригаді, виконував й справжні бойові завдання в зоні АТО.

«Була ситуація, коли після одного з ворожих артилерійських обстрілів ми повинні були евакуювати вцілілу техніку. Були там, зокрема, й танки. Тож, довелось мені керувати однією з таких машин. Як військові професіонали, вважаю, ми повинні впевнено володіти навичками керування всіма можливими зразками техніки», – переконаний  курсант.

За словами старшого викладача кафедри водіння бойових машин підполковника Михайла Мацика, оволодіннями курсантами навичками водіння різної військової техніки не просто модне нововведення. «Це – безпосередня вимога вищого військового керівництва нашої держави, яка ґрунтується на бойовому досвіді, отриманому Українською армією в ході проведення АТО на сході країни».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *