ОСТАННІ НОВИНИ

Російські ЗМІ викрили провокацію бойовиків із загибеллю оператора «Першого каналу»

|

Загиблий оператор “Першого каналу” (Росія) Анатолій Клян знаходився всередині пасажирського автобуса для журналістів, який проросійські терористи у ніч з 29 на 30 червня 2014 року навмисне поставили під щільний вогонь під час штурму української військової частини в Донецьку. Подробиці інциденту викладені в репортажі з місця події російської редакції“Forbes”, передає newsru.ua .

“Для журналістів підготували спеціальний автобус. Мене щось зупинило і я вирішив вирушити на перемовини не з усіма, а на таксі з колегами з “Лайфньюс”. Ми прибули раніше і, не звертаючи до військової частини, зупинилися на шосе, чекаючи “Гюрзу” (командира загону сепаратистів – ред.) і колег. Розсудливо вийшли з машини і загасили фари. Не минуло і трьох хвилин, як з боку військової частини по машині відкрили шквальний автоматний вогонь, посипалося скло. Ми залягли біля узбіччя, почали відповзати по-пластунськи, теж, як виявилося, вчасно. У небо злетіли освітлювальні ракети, а автомобіль почали розстрілювати з підствольних гранатометів. Доповзли до яру, перевели дух.

Тим часом на шосе розігрувалася основна частина трагедії. У той час як ми здирали шкіру з ліктів і колін, переповзаючи шосе, прибув автобус з журналістами. Водій висунув у віконце білу хустку, звернув до частини і відразу ж потрапив під щільний вогонь. Поки намагалися вирулити у безпечне місце, водій був поранений. Смертельне поранення отримав оператор “Першого каналу” Анатолій Клян. Куля увійшла в ліву частину грудей трохи нижче серця”, – передає побачене, а також пережите ним особисто колега загиблого Орхан Джемаль.

Джемаль вважає, що бойовики не могли не знати про те, які будуть наслідки їхнього вчинку з журналістським автобусом, і тепер обов`язково намагатимуться використати те, що трапилося, з пропагандистською метою.

“Швидше за все, тепер буде маса заяв про нелюдських київських фашистів, які розстрілюють журналістів. Хоча всі до єдиного, хто був у цій сутичці, розуміють, що нас просто підставили під кулі. Не дарма цю війну називають “здебільшого інформаційною”, розстріляний автобус з журналістами – теж пропагандистське досягнення, і воно нічим не гірше військової частини, що здалася в полон”, – резюмує Джемаль.

Згідно наведеної інформації, за провокацією стоїть командувач банди бойовиків “Русь” “кадировець” Мансур та його підлеглий “Гюрза”.

СК РФ порушив кримінальну справу за фактом загибелі Кляна.

На думку МЗС Росії випадок з Кляном показує, що силові структури України “явно не бажають деескалації збройного конфлікту на Сході країни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *