ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра День пам’яті жертв політичних репресій

|

Щорічно у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. Цьогоріч цей день припав на 19 травня, інформує прес-служба Львівської міськради.

Сьогодні в нашому місті проживає чимало львів’ян, які в різні періоди  безпосередньо брали участь в протистоянні репресивній машині. Так, на обліку в управлінні соціального захисту Львівської міської ради перебуває:

близько 2 тис. осіб, які були необґрунтовано засуджені та піддані репресіям, стаття 1 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», а також особи заслані та вислані з постійного місця проживання, ст.3 цього ж Закону;

інваліди війни (в т.ч. учасники бойових дій УПА) – 417 осіб;

вдови ветеранів УПА – 85 осіб.

 

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» громадянам, реабілітовані (ст.1 цього ж Закону) на державному рівні передбачені пільги на житлово-комунальні послуги у розмірі 50 відсотків в межах норм споживання.

«Цей день покликаний привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам`яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

В період тоталітарного режиму, чимало наших співвітчизників ціною власного життя, здоров’я відстоювали ідею української державності, за що їх безжальна репресивна система нещадно карала», – наголошує начальник управління соціального захисту ЛМР Наталя Федорович.

На місцевому ж рівні передбачені пільги іншим категоріям, які не потрапили під державну програму соціального захисту.

Спершу, Львівська міська рада рішенням виконавчого комітету від 30.09.2002р. встановила пільги на житлово-комунальні послуги для учасників бойових дій та інвалідів УПА на рівні 75% і 100% відповідно, а вже рішенням від 12.01.2007 р. №3 встановила для всієї категорії пільги на рівні 100%.

Також, згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 28.12.2007 р. №1272 передбачено пільги з послуг зв’язку ветеранам УПА, вдовам ветеранів УПА та вдовам політв’язнів. Цим рішенням передбачено пільги з послуг зв’язку у розмірі 50 відсотків абонементної плати за користування квартирним телефоном і погодинної оплати місцевих розмов та встановлення телефонів на пільгових умовах (у розмірі 20 відсотків від тарифів вартості основних і 50 відсотків додаткових робіт).

Окрім того, відповідно до Положення про щомісячну доплату до пенсії ветеранам УПА, затвердженого рішенням виконавчого комітету від 29.12.2008 р. № 1444, передбачено щомісячну доплату до пенсії ветеранам УПА. Так, з 1.04.2013 року відповідно до Ухвали сесії Львівської міської ради №2222 від 19.03.2013р. розмір цієї доплати збільшено з 500 грн. до 1000 грн.

«Наше місто шанує людей, які ставили ідею української державності вище своїх особистих цілей, амбіцій, вище власного життя. Ми як покоління, яке живе у власній державі, за яку боролись наші діди, прадіди повинні максимально шанувати цих людей, і пам’ятати події, які оповиті болем, стражданням викликані тоталітарним режимом минулого, і максимально сприяти розбудові держави сьогодні, задля майбутніх поколінь», – додала Наталя Федорович.

 Довідка

Указом Президента України Віктора Ющенка №431/2007 від 21 травня 2007 року дні пам`яті жертв голодоморів та політичних репресій розведено у часі. День пам`яті жертв голодоморів залишився що четвертої суботи листопада, натомість, третя неділя травня встановлена Днем пам`яті жертв політичних репресій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *