ОСТАННІ НОВИНИ

НАБУ та САП зацікавились, як бабуся дружини Кириленка заробила майна на 70 млн

Андрій Котенський

|

Після розслідування «Схем» Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації». Про це Радіо Свобода повідомили у пресслужбі САП.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня – наступного дня після виходу матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала нерухомість і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень.

Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та четверо апартаментів з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини. «Схеми» з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, посадовець не вказував в декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

«Прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективами Національного антикорупційного бюро України за результатами опрацювання інформації оприлюдненої у журналістському розслідуванні програми розслідувань «Схеми» до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.03.2024 внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації – прим. ред.) та ст. 368-5 КК України (незаконне збагачення – прим. ред.)», – йдеться у відповіді прокуратури на запит Радіо Свобода.

Досудове розслідування здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України.

Мінімальна санкція ст. 366-2 Кримінального кодексу «декларування недостовірної інформації» передбачає штраф, максимальна – позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Покарання за ст. 368-5 Кримінального кодексу «незаконне збагачення» передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як дослідили журналісти «Схем» (Радіо Свобода), елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію та до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році. При цьому, ніхто з родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно, йдеться в розслідуванні.

У коментарі «Схемам» Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалось.

Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

Також «Схеми» з’ясували, що Кириленко не вказав у декларації майно, яким користується він і його родина. Йдеться про 4-кімнатну квартиру в Києві площею у майже 200 квадратних метрів, де посадовець мешкає з сім’єю, а також автомобіль BMW X3, на якому пересувається дружина Кириленка.

Як відомо, Верховна Рада призначила Павла Кириленка очільником Антимонопольного комітету у вересні 2023 року. Як пояснював в інтерв’ю сам Кириленко, ця пропозиція надійшла від президента України Володимира Зеленського.

З 2019-го до осені 2023-го року Кириленко, згідно з указом президента, очолював Донецький регіон. Розпочав кар’єру як прокурор – спочатку в Донецькій області, згодом в Генеральній прокуратурі в Києві, а пізніше працював військовим прокурором на Закарпатті – очолював військову прокуратуру Ужгородського гарнізону.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *