ОСТАННІ НОВИНИ

Сучасну літературу читають менше 20% українців

|

Дослідження свідчать про те, що в Україні сучасну літературу читає лише 18,5% українців, незалежно від вікової градації. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

Як зазначив він, така невтішна статистика викликана зовсім не наявністю електронних книг, які мали б замінити друковані видання.

“Проведене минулого року дослідження показало, що лише 18,2% громадян України, незалежно від віку, читають сучасну українську літературу. Звинувачувати в усьому електронну українську книгу й казати, що українці перестали читати паперову, але читають електронні ЗМІ, – це неправда”, – запевнив О.Афонін і при цьому відначив, що в Україні майже зруйнована мережа державних книгарень.

“Коли ми зачепили проблему книгарень, то більшість із них не спроможні вижити в нинішніх умовах – це спровоковано і купівельною спроможністью, і небажанням читати”, – резюмував голова Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

На уточнююче запитання журналіста, чим би О.Афонін пояснив таку нелюбов українців до своїх книг, він відповів, що громадяни України чимось подібні до папуасів.

“Чи потрібні папуасу лижі?…Папуасу лижі не потрібні, бо він бігає в набедренній повязці, і снігу в нього немає. Коли випаде сніг,  то він буде шукати інструментарій, як бігати по цьому снігові… Сьогодні книга в Україні для українця – це як папуасу лижі: вона йому не потрібна..”, – резюмував він і також констатував, що в Україні з полиць зникла взагалі наукова книга, особливо з технічних дисциплін, інженерії, природничих наук.

“Я наведу вам ще дві цифри: фактично за останні 10 років незалежності України у нас було було 37 тис. назв підручників для вищої школи сумарним накладом 29 млн. Хоча для того, щоб забезпечити вивчення всіх тих дисциплін – предметів, які йдуть у курсі вищої школи, потрібно від 77 до 80 тис. тільки назв книжок, уже не кажучи про наклади. Більше того, з кожним роком кількість книжок, які купують сьогодні вузи, бібліотеки, постійно знижується”, – сказав він.

Нагадаємо, обсяги видавництва книжок в Україні – найнижчі в Європі. Експерти пов’язують це зі зниженням інтересу українців до читання та недостатньою “розкруткою” нових перспективних авторів.

З кожним роком в Україні друкується дедалі менше книжок. Навіть з урахуванням підручників, посібників, а також видань відомств і міністерств, на одного українця припадає трохи менше однієї надрукованої за рік книги. Відповідно до даних Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, за результатами 2011 року зменшення обсягів видавництва книжок становить 5-7 відсотків за назвами та до 15 відсотків за накладами порівняно з попереднім роком.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *