ОСТАННІ НОВИНИ

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО, – ЗМІ

Олег Дерев'янко

|

Уряди Іспанії та Греції відмовилися передавати Україні додаткові системи ППО, проте Іспанія відправить партію ракет для Patriot. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Так, як повідомляє іспанське видання El País, Мадрид не передислоковуватиме один із трьох своїх Patriot в Україну. Натомість зобов’язує відправити тільки ракети, які можуть бути використані в наявних версіях системи «земля-повітря». Розміру партії при цьому не уточнюють.

Водночас Греція також відмовляється взяти на себе зобов’язання з передання систем, з огляду на свої побоювання щодо безпеки у відносинах із Туреччиною, повідомляє Reuters.

«Греція не має наміру відправляти С-300 або Patriot в Україну», – заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.

Останніми днями грецькі ЗМІ повідомили, що можлива угода з обміну, в межах якої США погодяться замінити або систему Patriot, що базується в Афінах, або недіючу систему С-300 радянської епохи, розміщену на острові Крит, щоб їх можна було відправити в Україну.

«Нас запитали, і ми пояснили, чому ми не можемо цього зробити», – сказав Міцотакіс, пояснивши, що ці системи критично важливі для грецького потенціалу стримування.

Нагадаємо, Іспанія погодилася поставити Україні ракети Patriot на тлі тиску з боку НАТО та ЄС, щоб європейські країни, які мають цю систему американського виробництва, доставили її Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *