ОСТАННІ НОВИНИ

В УКУ можна буде вчитися за допомогою інтернету

|

Незабаром навчальні матеріали предметів в Українському Католицькому Університеті будуть розміщуватися в Інтернеті, передає відділ інформації та звонішніх зв’язків УКУ. Відтак, студенти УКУ в будь-який момент зможуть отримати необхідний „конспект лекцій”, консультацію викладача, зможуть дізнатися вимоги для успішного одержання заліку чи іспиту. Щобільше – ймовірним є навіть складання іспитів on-line.

Минулого року декілька курсів уже були розміщені у всесвітній павутині. Зокрема предмети, для викладу яких необхідний візуальний матеріал, – богослов’я ікони та сакральна архітектура християнського Cходу. За словами віце-ректора з навчальної роботи УКУ Тараса Добка, нововведення не є дистанційним навчанням, а радше допоміжним засобом для викладачів та студентів, покликаним оптимізувати навчальний процес, ефективніше використовувати час і студентам, і викладачам. Передовсім Інтернет-навчання стосуватиметься тих предметів, обсяг роздаткового матеріалу яких є дуже великий. Відповідно значними є і затрати на видрук цього матеріалу.

„Аналогів системи управління курсами з такими можливостями, яка б діяла в якомусь університеті в Україні, немає, – стверджує керівник відділу інформаційних технологій Українського Католицького Університету Ростислав Хомик. – Ми знайшли безкоштовний аналог платної системи управління курсами, українізували його та синхронізували із загальною базою даних УКУ. У цьому нам дуже допоміг волонтер Корпусу миру Кевін Лінгефельт, який півроку підлаштовував систему під особливості наших серверів. Ця система дозволяє створити новий навчальний курс, помістивши у ній навчальну програму поділену по темах чи лекціях. До кожної лекції можна додати аудіовізуальний матеріал. Також можна додати різні практичні завдання, щоб студенти їх виконували. Наприклад – є на сайті посилання на статтю, на яку потрібно написати рецензію, або тести, на які треба дати відповіді. Водночас викладач має змогу одразу в системі ставити оцінки студентам, а ті – їх переглянути. Щоправда лише свої”.

Система спрацьовуватиме бездоганно, якщо студенти з тих чи інших причин не могли бути присутніми в аудиторії, прагнуть займатися самоосвітою або вчитися одночасно на кількох факультативах. Студенти можуть анонімно оцінити якість, важливість та потрібність навчального курсу, який їм викладається, запропонувати ідеї що і як можна покращити. Попри всі позитиви нововведення, є і недоліки, адже „сухі” тексти в Інтернеті не замінять класичної лекції, на якій викладач, надаючи інформацію, пояснює різноманітні моменти, наводить приклади, ділиться досвідом. Окрім того, студенти не можуть працювати командою над вирішенням одного завдання.

Інтернет-допомогу викладачам і студентам із часом планують впровадити до всіх предметів, що викладатимуться в УКУ. „Підписуючи контракт з новими викладачами ми будемо обумовлювати, щоби з часом, скажімо через семестр, вони були готові запроваджувати свої курси в систему on-line”, – зауважив віце-ректор УКУ Тарас Добко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *