Нітратна вода

"Новий погляд", 3 квітня

|

У питній воді в селищі Рудно СЕС виявила надмірний вміст нітратів. Винного, як завжди, немає

Кілька днів селище Рудно залишається без води. Роботу водозабору припинила обласна СЕС, яка виявила у воді надмір нітратів. Звідки у питній воді з’явилися небезпечні токсичні речовини, донині ніхто пояснити не може. Зрештою, як і ніхто не хоче брати за це на себе відповідальність. При цьому мешканці Рудно змушені користуватися водою з криниць та джерела, а дітлахи пішли на канікули, оскільки школу та садок закрили. 

Як розповіли «Погляду» у відділі комунальної гігієни Львівської обласної санітарно-епідеміологічної станції, при нормі вмісту нітратів 45 мг, санітарні лікарі в окремих пробах отримали по 148 мг. «Сьогодні за нашим розпорядженням експлуатацію водозабору «Теребовля» призупинено, – розповів лікар відділу комунальної гігієни СЕС Ігор Стельмах. – Оскільки нітрати мають пряму токсичну дію і при регулярному потраплянні в організм небезпечні для здоров’я, треба було терміново вжити заходів. Сьогодні триває активна робота. Вже дві доби триває відкачка води і вміст нітратів зменшився до 88 мг. Також до роботи задіяна спеціальна геологічна організація «Західукргеологія». 

Після досліджень СЕС, у Рудно закрили дитячий садок та середню школу №74. Окрім того, не працюють заклади громадського харчування, які отримують воду від центрального водозабору. За словами начальника Залізничного районного відділу освіти Романа Вороняка, навчальні заклади можуть відновити свою роботу лише з понеділка, але все залежатиме від ситуації із водою. «Зараз СЕС перекачує воду і, можливо, з понеділка все внормується, – зазначив він. – Водозабір розміщено в місці, де ніколи не було ані складів, ані інших установ, які б забруднювали довкілля. Тому важко сказати, звідки взялися нітрати. Можливо, зі снігом, бо його цього року було багато». Щоправда, у СЕС інша версія щодо появи нітратів у воді в Рудно, і вона далека від версії про втручання природи. Як розповів «Погляду» Ігор Стельмах, у Рудно є не одна проблема із водопостачанням та водовідведенням, проте яка саме стала причиною появи нітратів, поки що спеціалісти не встановили. «Нітрати з’являються від антропогенного зовнішнього забруднення. Згідно з попередніми припущеннями, причин появи нітратів може бути кілька. Це понаднормативний відбір води, тобто коли відбір води перевищує запаси, це несе відповідну небезпеку. Окрім того, проблема є із допоміжними приміщеннями в Рудно, які експлуатують з порушеннями. Йдеться про дворові вбиральні, стічні ями, господарські приміщення, де тримають худобу. В той же час погана ситуація із водовідведенням. Очисні споруди працюють неефективно. Згідно із законодавством, відповідати за цю ситуацію повинні органи місцевого самоврядування. Це райадміністрація та селищна рада», – пояснив лікар відділу комунальної гігієни СЕС. 

Поки відповідальні органи намагаються знайти винного та якось нейтралізувати небезпеку із нітратною водою, мешканці Рудно позбавлені комфорту. Для того, аби приготувати їжу чи банально помитися, вони змушені ділитися своїми криницями (аналіз води у криницях, на щастя, перевищення норми вмісту нітратів не виявив) та ходити до джерела на ококлиці села. У те, що ситуація невдовзі покращиться, люди вірять не дуже, проте сподіватися змушені, адже від цього залежатиме їхнє нормальне життя. Причину появи нітратів пояснюють просто – в Рудно немає налагодженого водовідведення, а тому вода могла забруднитися дуже легко. «Основна проблема – Рудно не має системи центрального водовідведення. Навіщо утримувати „відстійники”, платити за вивезення використаної води? Люди нелегально попідключалися до так званої „дощівки” (система водовідведення з вулиці дощової води) і скидують нечистоти туди. За кілька років утворилася така собі нелегальна каналізація. Якась аварія, прорив труби – і все плаває в нечистотах. Он біля мого будинку тече усіляке неподобство, біля школи, – поділився наболілим мешканець Рудно Роман (прізвища просив не називати). – СЕС, як і селищній раді, добре відома ця проблема, однак ніхто нічого не робить. В питну воду якась зараза могла потрапити, коли, для прикладу, стався десь прорив труби водогону неподалік від нечистот, що вільно плавають. Це й забруднило воду. Кажуть, що у воді знайшли нітрати. Зважаючи на ситуацію, воно й очевидно. Там іще не таке може завестись…».

За словами пана Романа, мешканці змушені виходити із ситуації, користуючись водою з криниць та джерела. Щодо того, коли людям обіцяли повернути воду, чоловік лише іронічно посміхається: «На селищній раді вивісили оголошення про те, що воду подадуть одразу, як появиться „якісна вода”. Як вони планують її зробити якісною і як довго це триватиме – невідомо…».

Коментар для «Погляду»:

Іван Безділь, Голова Рудненської селищної ради:

„У районі забруднення є близько 200 криниць, на ококлиці села маємо джерело, крім того, щодня в Рудно привозять питну воду. Тому люди водою забезпечені. Поки що точної причини появи нітратів не знаємо. Але спеціалісти над цим працюють. Як нам пояснили геологи, нітрати могли потрапити і з території за 20 чи 40 км від водозабору. 
Щодо водовідведення у Рудно, то із шкіл та садочків водовідведення здійснюють на малі очисні споруди. А решта – у стічні ями, оскільки в Рудно закладено лише частину напірного колектора. Ми розробили проектно-кошторисну документацію на будівництво першої черги, але поки що немає достатнього фінансування, тому є лише частина колектора”. 

Наталя ЧИЖ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *