В очікуванні сенсації

Розмовляв Олег НАЛИВАЙКО, „Новий погляд”

|

Протистояння “Карпат” із донецьким “Шахтарем” львівський клуб позиціонує, як гру року. Для львівських уболівальників справді цей матч є неабияким святом. Лише у матчах із фаворитом можна дізнатися, чого варта команда.

Окрім того, до Львова не часто приїздять такі відомі футболісти, як гравці донецької команди.

Львівський клуб вирішив збільшити ажіотаж навколо гри завдяки запрошенню іменитих гостей. Зокрема, в „Карпатах” сподіваються, що до Львова завітає наставник збірної України Олег Блохін. До речі, Олега Володимировича й почесного президента “Карпат” Петра Димінського об’єднують товариські стосунки. Свого часу, коли О. Блохін працював у Греції, Петро Петрович проводив перемовини з ним щодо роботи в “Карпатах”. Малоймовірно, що президент УЄФА Мішель Платіні приїде до Львова, але його теж запросили на гру “зелено-білих” із “гірниками”. Львів’яни також запросили і президента польської футбольної асоціації Міхала Лісткевича, президента ФФУ Григорія Суркіса та тренера національної збірної Білорусії Юрія Пунтуса. Чи виправдає сподівання на видовище уболівальників гра “Карпати” – “Шахтар” журналіст нашого видання поцікавився у головного тренера “зелено-білих” Юрія Дячука-Ставицького та колишнього наставника донецького “Шахтаря” Віктора Прокопенка.

З „Шахтарем” можна боротися

– Чи усі футболісти “Карпат” готові до гри зі “Шахтарем”?

– Особливих кадрових проблем немає. Єдине – після травми не цілком відновили власні ігрові кондиції Ігор Худоб’як та Мацей Налєпа. Але обидва можуть з’явитися у стартовому складі.

– Як оцінюєте шанси повторити подвиг ФК “Харків” й перемогти “гірників”?

– Перемогою над донецькою командою можуть похвалитися не багато тренерів. А ось “Карпати”, виступаючи у першій лізі, уже перемагали “гірників” із рахунком 1:0. Тож у мене є успішний досвід протистояння з Луческу. “Шахтар” обігрували ФК “Харків” та “Дніпро”. Звісно, “Шахтар” хороша команда, але з нею можна грати. Пригадуєте, після кубкового протистояння зі “Шахтарем”, Богдан Шуст перебрався в Донецьк. На нашу гру з донеччанами приїде чимало фахівців й кожен футболіст захоче себе проявити. Адже можна провести невдалий матч зі “Сталлю” чи “Зорею”, але зі “Шахтарем” потрібно викладатися на усі сто відсотків. Саме в протистояннях із такими суперниками формується імідж команди. Як складеться гра, покаже час. Але я налаштовую футболістів на позитивний результат. У нас немає особливих турнірних завдань. Ми за підсумками чемпіонату, думаю, посядемо 5-6 місце. А між 5 чи 10 місцем особливої різниці нема. Тож зі “Шахтарем” гратимемо без якогось мандражу й, безумовно, з величезним бажанням здобути авторитет.

– Вашим підопічним де простіше грати – вдома, де чимало уболівальників, перед якими футболісти відчувають відповідальність за якість гри чи на виїзді?

– Матчі в Дніпропетровську та домашнє протистояння зі “Сталю” показали, що ми граємо на одному рівні вдома та на виїзді. В обох матчах “карпатівці” продемонстрували, що вміють грати. Гляньте на турнірну таблицю. Усі, хто попереду – “Динамо”, “Шахтар”, “Металіст” майже на рівних грають на виїзді і вдома. Команди серйозного рівня просто зобов’язані так грати. Колись “Карпати” були домашньою командою – перемагали завдяки підтримці уболівальників, а на виїзді програвали. Але за останні роки усе змінилося. Тепер ми перемагаємо не лише на патріотизмі.

– Пригадую, навіть у грі зі “Сталлю” за рахунку 3:1 ви увесь час закликали підопічних не грати на утримання перемоги, а продовжувати атакувати. Зі “Шахтарем” теж сповідуватимете атакуючий футбол?

– Зі “Шахтарем” ще не знаю, як гратимемо. З “гірниками” важко грати першим номером. Не хочеться показати гарну гру, але у підсумку прогнати з непристойним рахунком. Проаналізуємо ігри “Шахтаря” й тоді оберемо тактику.

– У “Шахтаря” ще є теоретичні шанси обійти в чемпіонських перегонах “Динамо”. Для цього їм потрібно не допустити осічок у заключних матчах. Не боїтесь, що “гірникам” сприятимуть арбітри?

– То їхня проблема. Мені б не хотілося коментувати суддівство. Усі ви бачили гру “Шахтаря” з ФК “Харків”, коли футболіст явно бив по ногах суперника, але його не вилучають з поля. А після матчу виявили, що Жадсон дуже серйозно порушував правила. Але про арбітрів я не думаю. Для того, аби мати сильну команду, потрібно перемагати суперника разом зі суддями. Так гартується психологія футболістів.

Розмова з Віктором Прокопенком, екс-наставником донецького “Шахтаря”

“Карпати” належать до категорії команд, від яких можна очікувати сенсації”

– Яке враження на вас справили львівські “Карпати” у цьому сезоні?

– Це молода амбітна команда. Думаю, що у Львові на “Шахтар” чекає важкий матч. Так само важко буде “Динамо” в Києві у матчі з львів’янами. “Карпати” належать до категорії команд, від яких можна очікувати сенсації.

– Думаєте, в “Шахтаря” є ще шанс обійти “Динамо” в турнірних перегонах?

– Зважаючи на останні матчі “Динамо” та “Шахтаря”, фініш чемпіонату може бути доволі несподіваним. Не виключаю, що кияни можуть втратити очки. Взагалі будь-який варіант допускаю, обидві команди можуть втратити очки. Можливо, доля чемпіонату вирішиться в Донецьку, коли в очному протистоянні зійдуться претенденти на золото чемпіонату. Може навіть так статися, що доля першості знову вирішиться в додатковому золотому матчі.

– Поразка від ФК “Харків” засвідчила нестабільність “гірників”. Як вважаєте, у чому криється причина невдалих ігор “гірників”?

– Нині я футбол дивлюся по телевізору, а для того, щоб дати відповідь на ваше питання, треба перебувати в команді. Як на мене, то нічого нового в українському чемпіоанту немає. “Динамо” у грі зі “Сталю”, а “Шахтар” з ФК “Харків” створили чимало моментів, але перемогти не змогли. Шкутильгає реалізація гольових моментів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *