Відсіч "негативній Росії"

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Адміністрація Джорджа Буша оприлюднила розрахований на 2007-2012 роки “стратегічний план” щодо зовнішньої політики, в якому, зокрема, поставлено завдання дати відсіч “негативній поведінці” Росії.

Експерти відразу оцінили такий крок як продовження нагнітання ситуації навколо нового витка так званої “холодної війни”, в епіцентрі якої перебуватимуть Росія та США. І лише мусульманська терористична загроза не дозволяє розгорнутися цій війні на повну потужність.

Однак після відомого виступу президента Росії Володимира Путіна у Мюнхені кількамісячної давнини, коли американські можновладці трохи згладили ситуацію, тепер у наступ пішли вже представники США й особисто Джордж Буш. “Ми будемо взаємодіяти з Росією там, де ми можемо це робити продуктивно, — зазначив американський президент. — Але за підтримки наших європейських та інших союзників стоятимемо твердо на тому, що стосується цінностей демократії, прав людини й волі, і даватимемо відсіч негативній поведінці Росії”.

До речі, затверджений найвищою гілкою влади США стратегічний план визначає на найближчі п`ять років напрямки і пріоритети для зовнішньополітичної діяльності держдепартаменту США та Агентства США з міжнародного розвитку, за лінією якого здійснюються урядові програми закордонної допомоги.

“Централізація влади, яка щоразу посилюється, тиск на неурядові організації і громадянське суспільство, підвищення ролі уряду в економіці та обмеження на свободу преси в Росії — усе це стало зухвалими тенденціями”, — йдеться у документі. Також підкреслено, що “продаж Росією зброї таким державам, як Іран, Сирія та Венесуела, викликали велику стурбованість у всього міжнародного співтовариства” і що США бачать для себе проблему в позиції Москви стосовно держав колишнього СРСР. “Ще одним великим викликом є політика Росії у ставленні до сусідів, особливо підтримка сепаратистських регіонів у Грузії і Молдові, її політичний та економічний тиск на Грузію і її монополістичне використання енергії для тиску на сусідні держави, для одержання контролю над інфраструктурою та стратегічними активами”.

Щоправда, наприкінці стратегічного плану його автори дещо зм`якшили свої позиції: “Незважаючи на такі виклики, ми дуже зацікавлені у зміцненні позитивних тенденцій, включаючи надання сприяння у входженні Росії в глобальну економіку, а також у появі середнього класу, що підтримує демократичні інститути і верховенство закону”. Однак загальної тенденції це не порушує. Реакція російської сторони на такий неоднозначний документ поки що стримана. Але можна не сумніватися, що зі своєю відповіддю російські дипломати за вказівкою Путіна не полізуть до кишені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *