Нелегальні мігранти - "чиряк" Америки

Павло МУЗИКА, “Україна і час”

|

Президент США Джордж Буш заявив, що Штати не мають можливості виселити з країни всі 12 мільйонів нелегальних іммігрантів, які перебувають нині на американській території.

З такою заявою глава Білого дому виступив у понеділок перед військовослужбовцями національної гвардії США у прикордонному центрі Юма (штат Арізона) на американсько-мексиканському кордоні. “Твердження про те, що ми можемо знайти від 11 до 12 мільйонів іммігрантів і відправити їх додому, нездійсненне на практиці”, — заявив Буш. Його виступ був цілком присвячений проблемі імміграційної політики США, і президент не став у ньому порушувати ніяких інших тем внутрішньої чи зовнішньої політики.

“Ми тісно працюємо з республіканцями і демократами над тим, щоб знайти практичну відповідь, яка міститься між автоматичним наданням громадянства кожному нелегальному іммігранту і видворенням кожного нелегального іммігранта”, — сказав президент США. Компромісним рішенням, на думку Буша, має бути дозвіл для нелегальних іммігрантів, які перебувають у США, подати прохання про надання їм американського громадянства за умови, що вони заплатять грошовий штраф за незаконне перебування у країні, сплачуватимуть податки, продемонструють достатнє володіння англійською мовою і підтвердять, що у них є робота, на якій вони пропрацювали декілька років.

При цьому глава Білого дому відзначив, що запропонований план не “є амністією” для нелегальних іммігрантів і що надання їм американського громадянства “не має бути автоматичним”. Буш повідомив, що його адміністрація вживає заходів щодо зміцнення безпеки державного кордону між США і Мексикою, на якому будують укріплення, забезпечені новітньою електронною апаратурою для контролю і спостереження, а також відеокамерами та приладами нічного бачення, безпілотними літальними апаратами, керованими дистанційно. Президент США повідомив, що до кінця 2008 року чисельність військовослужбовців, які охороняють американсько-мексиканський кордон, буде збільшено з 9 до 18 тисяч осіб.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *