ОСТАННІ НОВИНИ

Шевченківський гай під загрозою - „Поступ“, 28 січня

|

Через сильний снігопад під небезпекою обвалу можуть опинитися солом`яні стріхи пам`яток архітектури XVIII-XX століть Музею народної архітектури та побуту „Шевченківський гай“.

Історичні дахівки ненадійні, аби вистояти під вагою снігової шапки, тому працівники музею власними силами змушені щоранку очищати їх від мокрого снігу. При цьому зняти сніг із дахів треба якомога швидше, аби він не встиг намерзнути. „Мокрий сніг це ще не так страшно, мокрий сніг ми прибираємо та й він сам собою скочується з дахів. От коли та маса снігу намерзає, то вже біда. Бо то великий тягар, і його важко зняти“, — поскаржився в розмові з кореспондентом „Поступу“ директор Музею народної архітектури та побуту „Шевченківський гай“ Роман Родович. Загалом історичних хаток, критих соломою, у Шевченківському гаю близько сорока.

Наразі жодних методів, аби завадити налипанню мокрого снігу на солом`яних дахівках пам`яток архітектури, ще не винайшли. А тому боротися зі снігом працівникам музею доводиться старими перевіреними методами. Бо, незважаючи на те, що досі випадків обвалу дахів у музеї не було, така небезпека є завжди.

“Якщо дерев`яні дахи ще так-сяк витримують сніг, то солом`яні покрівлі треба постійно відчищати. Щозими ми бачимо ту проблему і готуємося до неї“, — зазначив Роман Родович. Наразі в цьому працівникам музею ніхто не допомагає.

Власне, зарадити проблемі, яка є актуальною і для інших музеїв під відкритим небом, не так просто. Адже, якщо свого часу дерев`яні хатки із солом`яними стріхами опалювали печами, і сніг не затримувався на солом`яних дахах, то нині проводити сучасну систему опалення під солом`яним дахом, щонайменше, пожеженебезпечно і, крім того, безглуздо.

Щоправда, певний відсоток дерев`яних пам`яток Шевченківського гаю, де це дозволяє специфіка архітектури, таки пропалюють. Іншим, непристосованим до нашого часу хаткам — пам`яткам архітектури Гуцульщини, Бойківщини, Волині — доводиться чекати своєї черги, поки хтось зніме з їх солом`яного даху кілограми снігу. До пори до часу.

Ярина МАТВІЇВ

Коментар

Микола ГАЙДА

начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради

Наразі дирекція Шевченківського гаю щодо цього питання по допомогу до нас не зверталася. Але я не знаю, в який спосіб можна їм допомогти. Робити підігрів під такими дахами не можна. Це дозволено, коли ми говоримо про бляшані покрівлі. А на солом`яні стріхи того робити не можна. Хоча знімати сніг із дахів також не дуже добре. Це треба робити правильно, щоб не пошкодити історичної покрівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *