Хто стане наступним губернатором Львівщини - „Вголос“, 20 серпня

|

18 серпня голову Львівської регіональної організації Партії регіонів Олексія Радзієвського було затверджено на посаді керівника Львівського обласного громадського виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Януковича.

Відтоді можна з упевненістю говорити, що на Львівщині визначились два реальних кандидати на посаду голови обласної державної адміністрації. Якщо переможе Ющенко головою ОДА напевне стане начштабу Ющенка на Львівщині Петро Олійник. Якщо перемога дістанеться Януковичу область ймовірно очолить Олексій Радзієвський.

Про те, що шкуру неубитого ведмедя уже поділено, свідчать, наприклад, слова Ющенка в інтерв’ю Агентству ділової інформації „Контекст”: „Ми узгодили принципи формування органів влади. Але це тільки формула. А конкретні прізвища ви почуєте після виборів”. А відомий своєю щирістю Тарас Чорновіл в інтерв’ю „Вголосу” заявив наступне: „Кого планують на Львівську область я не знаю. Я думаю, дуже ймовірно, що людину, яка очолює представництво „Нашої України” у Львівській області, будуть планувати на голову Львівської ОДА. Очевидно мова йде про Петра Олійника.”

Аналогічні процеси, без сумніву, відбуваються і у команді Януковича. Деякий час Львівщина за інерцією трактувалася провладним кандидатом як вотчина НАПУ і штаб Януковича, відповідно, очолював керівник ЛОО цієї партії Володимир Снітинський. Однак, упевнившись у беззубості НАПУ і відсутності у неї на Львівщині бодай якогось авторитету , Володимира Снітинського уже по ходу кампанії звільнили і обласний штаб Януковича очолив Олексій Радзієвський. Звичайно ж, із перспективою очолити область у випадку перемоги Януковича.

Є певна закономірність у тому, що Петро Олійник та Олексій Радзієвський подолали загалом схожий шлях. Обидва стартували у політику як мери найбільших міст області (за винятком обласного центру). Щоправда Олійник пішов у Верховну Раду з посади мера Червонограда із високо піднятою головою, здобувши завдяки своїй діяльності на посаді міського голови повагу багатьох мешканців міста. А доля Радзєвського була дещо сумнішою, він програв чергові мерські вибори в Дрогобичі, маючи за собою шлейф сумної слави „продавця” фресок Бруно Шульца. Він повернувся в політику, очоливши Львівську обласну організацію Партії регіонів.

Обидва для того, щоб очолити обласні штаби своїх кандидатів витримали боротьбу з сильними конкурентами. Петру Олійнику вдалось виграти боротьбу в Димінського і його креатури Тягнибока, який наприкінці 2002 року розглядався як реальний кандидат на голову Львівського обласного представництва блоку Віктора Ющенка. Радзієвському ж таки вдалось домогтись заміни Снітинського своєю кандидатурою лише зараз, практично у розпал виборчої кампанії.

Очевидно і програми щодо розвитку Львівської області в обох головних претендентів на посаду голови Львівської ОДА будуть подібними: розвиток промисловості і сільського господарства, культури і туризму і т. ін. і т. п. У цьому вони, безумовно, тотожні. Однак з певністю можемо сказати, що наших героїв дуже суттєво розділяє земельне питання, а саме: хто кого швидше закопає.

Андрій Влад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *