Наталія Григоренко: „Іванчук обов’язково переміг би „Фріца“! - „Високий замок“, 19 травня

|

Молоде покоління українських шахістів все гучніше заявляє про себе. Анна Музичук, Олександр Волокитін, Катерина Лагно, Сергій Карякін, яким ще немає й двадцяти, вже здобувають призи на міжнародних та національних турнірах.

До цієї когорти сміливо можна віднести й нашу співрозмовницю – чотириразову чемпіонку України серед дівчат, призерку чемпіонату світу 2001 року, міжнародного майстра, львів’янку Наталію Григоренко. Наталія грає в шахи з 5 років (перший тренер Юрій Борейко), закінчила школу із золотою медаллю, а зараз вчиться на відмінно на другому курсі НУ ім. Івана Франка (факультет прикладної математики та інформатики).

– Наталю, чи не заважає заняття шахами успішному навчанню?

– Шахи завжди допомагали мені добре вчитися. Адже вони тренують пам’ять, вчать логічно мислити, самодисциплінують і привчають до боротьби не лише на 64-х клітинках. Я вважаю, що шахова культура повинна стати в Україні елементом освіти – приміром, так, як це відбувається в Іспанії. Там шахи обов’язкові для вивчення в середніх школах. А успіхи китайських шахістів в останні роки також пов’язані з державною підтримкою.

– На твій вибір спеціальності в університеті також мали вплив шахи?

– Саме так, адже шахи, інформатика, комп’ютер, Інтернет взаємопов’язані. Шахові матчі людини проти комп’ютера викликають великий інтерес у світі. Комп’ютер ніколи не втомлюється, безпомилково прораховує варіанти, переважає людину в тактичній боротьбі, але в нього відсутня творчість. Він губиться тоді, коли людина грає нестандартно. Останній матч Гаррі Каспарова проти комп’ютера “ХЗД Fritz” у Нью-Йорку став не тільки спортивним, а й дуже видовищним змаганням. Каспаров у спеціальних “тривимірних” окулярах спостерігав за екраном монітора і називав ходи. Матч, а по суті, грандіозне шоу,завершився внічию. Але я вважаю, що, приміром, наш Василь Іванчук обов’язково переміг би “Фріца”! Іванчук геніальний шахіст, який грає нестандартно, а прораховує варіанти майже як комп’ютер. До того ж людина володіє інтуїцією – те, чого не має і ніколи не буде мати сучасний комп’ютер з його бінарною логікою. Можливо, нові технології дозволять наблизити електронну машину до того рівня розуміння шахів, який має людина. Комп’ютерні компанії, які й розробляють програми “Джуніор” і “Фріц”, про це добре знають і тому ніколи не запропонують Іванчуку зіграти матч з їхнім комп’ютером.

– Наталю, а на щось інше, крім шахів, ще залишається час?

– Звичайно, цікавлюся класичною музикою, із задоволенням відвідую оперний театр. Побувала й на прем’єрі вистави заньківчан за п’єсою Лесі Українки “Оргія”. Подобається мені й сучасний український письменник Юрій Андрухович, щоправда, його роману “Дванадцять обручів” ще не читала. Приємно слухати сучасну музику у виконанні групи “Океан Ельзи” та Славка Вакарчука. А вдома дивлюся по телевізору футбольні матчі.

Тарас МИХАЛУСЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *