Великодушний мер - „Поступ“, 19 травня

|

Любомир Буняк підписав свідоцтво про реєстрацію ініціативної групи з проведення референдуму за дострокове припинення повноважень міського голови. До ініціативної групи входять 11 громадських організацій, серед яких ОУН в Україні, Організація солдатських матерів та ГО „Скнилівська трагедія“. Поряд з тим, документи для реєстрації ініціативної групи №2 повинні були подати вчора активісти міської незалежної профспілки працівників освіти. Про це „Поступ“ повідомили лідер освітян Андрій Соколов та голова громадської організації ОУН в Україні Роман Козак. Інформацію підтвердив керівник справами міськвиконкому Олег Кузан і заявив, що посвідчення членів ініціативної групи і бланки для збору підписів уже готові.

Прикметно, що міський голова зважився на реєстрацію ініціативної групи, яка домагається його відставки, лише після того, як з`явилася спільна заява Юлії Тимошенко та Віктора Ющенка, в якій загальнонаціональні лідери засудили намір дострокового усунення львівського мера. Ця заява дала Любомирові Буняку гарантії, що участі в підготовці референдуму не братимуть адепти двох найпопулярніших у Львові опозиційних блоків. Учора ж про свою солідарність з Ющенком та Тимошенко заявив голова Львівської обласної організації Української народної партії Олекса Гудима. У заяві, зокрема, сказано, що УНП негативно оцінює роботу міського голови, однак „виступає проти дестабілізації ситуації у Львові через ініціювання відомими політичними силами та їхніми олігархами референдуму щодо недовіри меру та проведення дострокових виборів міського голови Львова до 1 листопада 2004 року“.

Коментуючи свою заяву „Поступу“, Олекса Гудима назвав учасників ініціативних груп маріонетками, керованими зацікавленими у дестабілізації особами. Проте назвати цих ставлеників „відомих політичних сил та їх олігархів“ Гудима відмовився — аби не створювати ще більшої напруги в суспільстві. Поряд з цим, обласний лідер українських народовців пообіцяв „Поступу“ не обмежуватися лише заявами. Фракція „Наша Україна“ у міській раді вимагатиме виділити з міського бюджету 5 мільйонів гривень для погашення боргу освітянам. Це, на думку Олекси Гудими, повинно скасувати питання про референдум, у будь-якому разі, в ініціативної групи №2.

Утім, незважаючи на протидію опозиційних сил, ні освітяни, ні ініціативна група під керівництвом Романа та Стефана Козаків не мають наміру припинити збір підписів. Коментуючи „Поступу“ заяву Тимошенко-Ющенка та солідарного з ними Гудими, Роман Козак запевнив, що проведення референдуму щодо відставки міського голови політичної ситуації в місті не дестабілізує, оскільки референдум відбудеться задовго до президентських виборів. Нагадуємо, що для його проведення потрібно за місяць зібрати 60 178 підписів громадян, які мають право на участь в референдумі й постійно проживають у Львові.

Натомість імені можливого наступника Любомира Буняка ініціатори його відставки вперто не розголошують. Лідер незалежної профспілки працівників освіти Андрій Соколов повідомив „Поступ“, що кандидатури на посаду міського голови у них немає. Освітяни ініціюють відставку Буняка через те, що той не виконав своєї передвиборної обіцянки виплатити їм заборговану заробітну плату. Лідер іншої ініціативної групи, Роман Козак, вважає, що новим міським головою повинен стати львів`янин, який не є ставлеником певних політичних сил чи кланів. Козак навіть твердить, що таку людину вони вже знайшли. На запитання „Поступу“, чи не боїться пан Козак, що львів`яни не підтримають відставки Любомира Буняка, якщо не знатимуть імені можливого наступника, той відповів, що референдум ініціюють люди, яким громадськість довіряє.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *